Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Το Φανάρι άναψε... πράσινο για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Διπλωματικός πυρετός για τη στάση της Αθήνας στο καυτό ζήτημα. Αντιδρά η Μόσχα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί Ιεραρχία
Από τον  Αντώνη Τριανταφύλλου
Με παρτίδα εκκλησιαστικού σκακιού μοιάζουν οι κινήσεις στις οποίες έχουν αποδυθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας, με φόντο το άνοιγμα της συζήτησης για την απόδοση εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναβάθμισε και μελετά στην ουσία του το ευαίσθητο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, που έχει όχι μόνο κανονική και εκκλησιαστική βάση αλλά και ευαίσθητες πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις με γεωπολιτικό υπόβαθρο. Μάλιστα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρότι είναι η μόνη εκκλησιαστική Αρχή που έχει το σχετικό και μοναδικό προνόμιο από τους Ιερούς Κανόνες να αποδίδει αυτοκεφαλία, δεν ενεργεί μονομερώς και δεν αξιοποιεί άμεσα το δικαιοδοσιακό δικαίωμά του. Αντίθετα ξεκίνησε επαφές με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. 
Στο πλαίσιο αυτό την Αθήνα επισκέφθηκε χθες πατριαρχική αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίο. Η σύνθεση της αντιπροσωπίας είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία το Φανάρι αντιμετωπίζει το ουκρανικό ζήτημα. Οι εκπρόσωποι του Φαναρίου συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους μητροπολίτες Νέας Σμύρνης Συμεών, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και Δημητριάδος Ιγνάτιο. Από την Αθήνα και το Φανάρι τηρούν απόλυτη σιγή για το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνάντησης.
Τι σκέφτεται
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται ότι προσανατολίζεται στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας -μάλλον τον Ιούνιο- για το ουκρανικό ζήτημα. 
Την ίδια στιγμή η Μόσχα δεν κρύβει τον έντονο φόβο της για το ενδεχόμενο απόδοσης εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, έχει ξεκινήσει αγώνα διπλωματικού δρόμου για να επηρεάσει άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ιλαρίων επισκέφθηκε τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Αντιοχείας Ιωάννη και Ιεροσολύμων Θεόφιλο καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εκφράζοντας τους προβληματισμούς της Μόσχας και βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους για το θέμα, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος φέρεται ότι ενημέρωσε διεξοδικά για τους προβληματισμούς της Μόσχας τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα Τίρανα.
dimokratianews,15.05.2018