Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Αμφισβητεί και το Ισραήλ την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού;

Αμφισβητεί και το Ισραήλ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο ανατολικότερα τού 25ου Μεσημβρινού... Την ώρα που διακινδυνεύει η Ελλάδα τις σχέσεις με τις Αραβικές χώρες προκειμένου να πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ,
εκείνο ζητά όλα τα γυμνάσια να πραγματοποιηθούν δυτικότερα τού 25ου Μεσημβρινού και όχι ανατολικότερα. Και να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ήταν εκείνο που επιδίωξε κοινές ασκήσεις και όχι εμείς.
Να σημειώσουμε ότι ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο που είναι η πάγια επιδίωξη τής Άγκυρας. Θεωρείται πλέον πιθανό οι κοινές ασκήσεις που είναι να γίνουν μέσα Μαΐου να συρρικνωθούν στο ελάχιστο και να είναι τυπικές, απλά και μόνο για να τηρήσει η χώρα μας τη στρατιωτική συνεργασία που έχει υπογράψει με το Τελ Αβίβ.

Βέβαια η δυσαρέσκεια τού υπουργείου αλλά και τού ΓΕΕΘΑ από τη συμπεριφορά τού Ισραήλ, είναι μεγάλη. Το Τελ Αβίβ εξέφρασε εγγράφως ότι επιθυμεί να γίνουν οι κοινές ασκήσεις δυτικότερα τού 25ου Μεσημβρινού για να αποφευχθούν επιπρόσθετες τριβές του με την Άγκυρα (!).

Και παρά τη μη αναγνώριση τής πλήρους κυριαρχίας μας στο Αιγαίο από το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ζήτησε κατά τη διάρκεια των...

κοινών ασκήσεων να θέσει η Ελλάδα σε πλήρη λειτουργία την αντιαεροπορική μας άμυνα (ραντάρ S-300, TOR-M1, τα ιπτάμενα ραντάρ, μηχανισμούς ηλεκτρονικών πολέμου και αντίμετρων κ.ά.).

Βέβαια, το ΓΕΕΘΑ δεν δέχθηκε και έδωσε εντολές να μην συμφωνήσει η χώρα μας στις απαιτήσεις αυτές, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα να εντοπισθεί από το Ισραήλ και από τις φιλικές του χώρες η ενδεχόμενη αχίλλειος πτέρνα τής ελληνικής αεράμυνας ή να γίνουν γνωστές οι αμυντικές δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στο να δεχτούμε να μην γίνουν ασκήσεις ανατολικότερα τού 25ου Μεσημβρινού.

Και τη συμπεριφορά αυτή εισπράττει η Ελλάδα όταν την περίοδο 1996-2000 η χώρα μας είχε προμηθευτεί πανάκριβα και ορισμένα άχρηστα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον προσομοιωτή πτήσεως F-16 block 52 για την εκπαίδευση πιλότων που αν και τον πληρώσαμε 20 εκατ. δολάρια δεν δούλεψε ποτέ. Βέβαια η υπόθεση στάλθηκε στη Δικαιοσύνη αλλά παραμένει άγνωστο τι έγινε. Τέλος να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια που πραγματοποιήσαμε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες είχαν ενοχληθεί με την Ελλάδα καθώς πίστευαν ότι εκπαιδεύεται το Ισραήλ σε αποστολές μεγάλης αχτίνας για να κτυπήσει το Ιράν.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Πηγή: Εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», Τετάρτη 7 απριλίου 2010, σελ. 6


http://esxatianasxesi.blogspot.com/2010/04/blog-post_5065.html
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/04/25.html

 national-pride
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/04/25_08.html