Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Αλβανία: 22 εκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει η απόκτηση ραντάρ

«Όταν μιλάμε για την αποτελεσματικότητα μιας Πολεμικής Αεροπορίας, τα ραντάρ είναι προφανώς τα ‘μάτια’ της.
Για πρώτη φορά στην Αλβανία θα εγκατασταθεί το ολοκληρωμένο αεροδιαστημικό σύστημα Ραντάρ TPS-77»,
γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ουάσιγκτον, όπου προσκλήθηκε επισήμως από τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Ματίς, η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ‘Lockheed Martin Global’, όπου ενημερώθηκε για το Σύστημα Επιτήρησης της Αεροπορίας, το οποίο δεν παρέχει μόνο ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο, αλλα στο σύνολο του ΝΑΤΟ.
 
Η αγορά αυτού του ραντάρ, σημαίνει μια ισχυρή επένδυση στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει στην Αλβανία την ευκαιρία να ενεργήσει σύμφωνα με τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Συμμαχία.
 
Το υπουργείο Άμυνας, υπέγραψε σύμβαση το Νοέμβριο του περασμένου έτους με την ελίτ αμερικανική εταιρεία της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας, ‘Lockheed Martin Global’ για την απόκτηση του ολοκληρωμένου συστήματος εναέριας παρατήρησης του αλβανικού εναέριου χώρου. Η σύμβαση αναφέρεται στα οικονομικά έτη 2018-2019. Η τιμή του ραντάρ «TPS-77», στην πρώτη φάση είναι περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια.
 
Το εν λόγω ραντάρ αποτελεί μέρος ενός πλήρους πακέτου, το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια. Από αυτά τα 19 εκατομμύρια δολάρια καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ 3 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση και για τις άλλες φάσεις θα διατεθούν άλλα χρήματα. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών, το ολοκληρωμένο αεροδιαστημικό σύστημα θα εγκατασταθεί στο υψηλότερο σημείο του βορρά ακριβώς στην κορυφή του Μίντε στην Πούκα σε υψόμετρο 1680 μέτρων.
 
Αυτή η τοποθεσία επιλέχθηκε ως στρατηγικό σημείο που εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα, αφού εκεί το υπουργείο Άμυνας έχει βάση εκπομπής.
(Στοιχεία από Balkan Web)
-- The Hellenic Information Team
https://www.echedoros-a.gr/2018/04/22.html