Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ένα βήμα πριν χαλάσει ολοκληρωτικά και ολέθρια η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας

Ο Πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ κατήγγειλε την Τουρκία για υποστήριξη των τζιχαντιστών
Η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα σε δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες για να εισέλθουν στη Συρία,
κατήγγειλε ο Πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας στο ρωσικό Sputnik.


«Η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα για δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες να εισέλθουν στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εξόπλισε τους τζιχαντιστές, τους χρηματοδότησε, δημιούργησε στρατόπεδο για την εκπαίδευσή τους στην τουρκική επικράτεια και διευκόλυνε την πρόσβασή τους σε χημικά όπλα.
Υπενθύμισε επίσης ότι στην αρχή του πολέμου στη Συρία, συμμορίες ισλαμιστών τρομοκρατών που εμπνέονταν από την Τουρκία, λεηλάτησαν τα εργοστάσια του Χαλεπιού αρπάζοντας τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό τους, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Να προσθέσουμε εδώ ότι έχει καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή ότι ο εργοστασιακός εξοπλισμός που λεηλατήθηκε μεταφέρθηκε στην Τουρκία.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σταμάτησε να διαπράττει τέτοια εγκλήματα και πραγματοποίησε ευθεία επίθεση στην Εφρίν, στον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία, είπε, αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Συρία.
Η συριακή κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή καταγγείλει την τουρκική επίθεση στην Εφρίν ως εισβολή και παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, ωστόσο, οι Κούρδοι από την πλευρά τους κατηγορούν τη Ρωσία ότι είναι εκείνη που έδωσε το πράσινο φως στους Τούρκους να επιτεθούν στην Εφρίν.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού, δέσμια της εξάρτησής της από τη Μόσχα -στους Ρώσους οφείλει τη σωτηρία της και την αλλαγή του πολέμου υπέρ της- δεν τολμά να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με την Τουρκία -όπως να ενεργοποιήσει την αεράμυνά της- και περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας.