Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: "Μια νύχτα θα μπούμε στο Ιράκ"

Φωτιά" στην Μέση Ανατολή από τον Ερντογάν. Απείλησε με απευθείας εισβολή στο Ιράκ ενώ παράλληλα εξαγγέλλει νέες επιδρομές σε πόλεις της Συρίας.
Γιατί είναι στόχος το Ιράκ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε σήμερα, Δευτέρα ( 19.3.2018) πως θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο Βόρειο Ιράκ.  Λίγες ώρες μετά την εισβολή στο Αφρίν, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του κατά των Κούρδων στην ανατολική Συρία και το Βόρειο Ιράκ.

Στόχος, όπως είπε, θα είναι οι πόλεις Manbij, Ayn al-Arab, Tal Abyad, Rasulayn και Qamishli, "μέχρι η τρομοκρατία να εξαλειφτεί".
Οι τουρκικές Αρχές βλέπουν το Κόμμα Προστασίας των Λαών (YPG) ως προέκταση του PKK, οι οποίοι έχουν βάσεις στο Βόρειο Ιράκ και στοχεύουν εδώ και χρόνια τουρκικούς στόχους.

Η Τουρκία έχει δώσει προειδοποίηση στην Ιρακινή Κυβέρνηση και των δυνάμεων της ότι θα επιτεθεί στο ΡΚΚ, εκτός αν ληφθούν μέτρα.
"Εάν δεν το χειριστείτε εσείς τότε θα μπούμε ξαφνικά στο Σιντζάρ μια νύχτα και θα καθαρίσουμε από το ΡΚΚ εκεί " δήλωσε το Ταγίπ Ερντογάν.

Αποφασισμένος για επιδρομές και σε άλλες πόλεις
«Παίρνοντας τον έλεγχο της πόλης Αφρίν, αφήσαμε πίσω μας το σημαντικότερο στάδιο της επιχείρησης» που ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Τώρα, μετά (την Αφρίν), θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ (Ιεράπολη), το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. Τόνισε επίσης πως «Στο Αφρίν βάλαμε ένα κόμμα. Θεού θέλοντος θα βάλουμε και μαι τελεία. Σκοπός μας δεν είναι η εισβολή αλλά η εκκαθάριση των τρομοκρατών.»


To Mανμπίζ και οι ΗΠΑ
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά. Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Με πληροφορίες από Alpha , newsit