Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Κίνδυνος εθνικών συγκρούσεων από την Πλατφόρμα των Τιράνων

Κίνδυνο νέων εθνικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια καθώς και υπονόμευσης τιου συντάγματος των Σκοπίων θα επέφερε η εφαρμογή της Πλατφόρμας των Τιράνων, σημειώνει σε σχόλιό του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται:
«Έχουμε λάβει υπόψη μας τη δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Εντι Ράμα στις 14 Ιανουαρίου σχετικά με την ανάμειξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας (SPA)  στη δημιουργία του Απελευθερωτικoύ Στρατού του Κοσόβου (KLA) καθώς επίσης και για την αποφασιστική συμβολή του SPA στην υιοθέτηση του νόμου που κάνει τα Αλβανικά  τη δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας μαζί με τη «μακεδονική».
Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την πρόθεση του κ. Ράμα να συνεχίζει να προωθεί την «περιβόητη» Πλατφόρμα των Τιράνων.
Η εφαρμογή αυτού του εγγράφου θα υπονόμευε τα συνταγματικά θεμέλια του ΄Μακεδονικού κράτους’ και τη Συμφωνία – Πλαίσιο της Οχρίδας και συνεπώς θα προκαλούσε νέες εθνικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια.
Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις ευρύτερες φιλοδοξίες περί Μεγάλης Αλβανίας,  που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα πολλών κρατών στην περιοχή.
Δίδουμε μεγάλη σημασία στο ζήτημα των Γλωσσών και πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνοντα μόνο στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις εξουσίας σε κάθε χώρα και στη βάση ευρύτερης συναίνεσης στην κοινωνία».

http://www.viadiplomacy.gr/rosiko-ipex-kindinos-ethnikon-sigkrouseon-apo-tin-platforma-ton-tiranon/