Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Η ώρα της Εκκλησίας! Επί τάπητος στην Ιερά Σύνοδο το εθνικό θέμα

Συζήτηση και ενδεχομένως δημόσια παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται σήμερα από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Το κρίσιμο εθνικό θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
 και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το περιεχόμενο της τοποθέτησης της διοίκησης της Ελλαδικής Εκκλησίας, κυρίως όμως αν η ΔΙΣ θα πάρει σαφή θέση για τη χρήση ή μη της λέξης «Μακεδονία» ως συνθετικού της ονομασίας της γειτονικής χώρας ή αν η παρέμβαση θα επεκταθεί και σε ζητήματα κανονικής και εκκλησιαστικής φύσης.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, η γειτονική χώρα επιχειρεί να εκμαιεύσει από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες την κανονική αναγνώριση της σχισματικής εκκλησιαστικής Αρχής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής» Εκκλησίας χρησιμοποιώντας ως εκτελεστικό όργανο το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της Ιεραρχίας τον τελευταίο καιρό, πολύ περισσότερο μετά την παρέμβαση της ΔΙΣ τον περασμένο Δεκέμβριο κατά του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, εντάθηκαν οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ μητροπολιτών για το αν πρέπει η Εκκλησία να λάβει -και, αν ναι, ποια- θέση και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μάλιστα, αρκετοί μητροπολίτες ανέμεναν μια παρέμβαση είτε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ένθερμο «μακεδονομάχο» και πρόμαχο της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα, κάτι που έγινε ανήμερα των Θεοφανίων, είτε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Χθες υπήρξε τοποθέτηση και από τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, που στην κάμερα του ANT1 είπε ότι δεν μπορεί ένα εθνικό θέμα, όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, να αφήσει την Εκκλησία αδιάφορη.

Τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα δώσουν, εκτός των υπόλοιπων μελών της, κυρίως οι προερχόμενοι από περιοχές της Μακεδονίας μητροπολίτες Δράμας Παύλος, Σισανίου Παύλος, Πολυανής Εμμανουήλ και Λαγκαδά Ιωάννης, καθώς όλοι τους κατά καιρούς έχουν διατυπώσει ένθερμα τις θέσεις τους στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, κάτι που πιστεύεται ότι θα πράξουν και σήμερα.


Αντ. Τριανταφύλλου