Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Μόνιμα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου


Προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητά πάγωμα της υπουργικής απόφασης
Ο δήμος Χίου κατά της κατασκευής κέντρου υποδοχής
«Πάγωμα» - με προσωρινή διαταγή  - της υπουργικής απόφασης με την οποία παρέχεται άδεια για hotspot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δήμος Χίου. Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει άδεια χωροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης,  στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στη θέση Μαδόνι της δημοτικής ενότητας Καμποχώρων, της κοινότητας Χαλκειούς.
Ο δήμος αναφέρει ότι το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η  χρήση τμήματος του επίμαχου  ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομής_ και ενώ στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπονται μετασκευές, κατασκευές και άλλα έργα.
 
Το Δημόσιο δεν τήρησε ωστόσο την εν λόγω σύμβαση, όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, καθώς προκήρυξε οικοδομικές εργασίες, χωρίς σχετική άδεια και περιβαλλοντική μελέτη.
 
Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση  «έχει καταφανή σκοπό την παροχή μανδύα νομιμότητας στις επιδιωκόμενες προς εκτέλεση οικοδομικές εργασίες», και μάλιστα άγνωστου αριθμού, υπογραμμίζει ο δήμος Χίου, εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
 
Το ΣτΕ, στο παρελθόν, έχει απορρίψει για τυπικούς λόγους την αίτηση  110 τοπικών φορέων της Χίου και κατοίκων του νησιού, οι οποίοι  ζητούσαν  να ακυρωθεί η υπουργική  απόφαση που προβλέπει τη «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».