Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Όταν ο μεσολαβητής(!) Νίμιτς χαρακτήριζε τον Μέγα Αλέξανδρο «σφαγέα των λαών»

Του Νίκου ΜελέτηΚάθε άλλο παρά έκπληξη πρέπει να προκαλούν οι δηλώσεις του μεσολαβητή Mathew Nimetz για τη διασφάλιση της «εθνικής ταυτότητας» και η αναφορά σε «Μακεδόνες» καθώς επανειλημμένα στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι δεν ακουμπά τα θέματα ταυτότητας
 την οποία σέβεται απολύτως, ενώ δεν έχει κρύψει την περιφρόνηση του για θέματα ιστορίας και είχε αναφερθεί προσβλητικά για τον Μέγα Αλέξανδρο και υποτιμητικά για όσους διεκδικούν την κληρονομιά του.
Οι αναφορές του στον Μέγα Αλέξανδρο ως «σφαγέα λαών» και η παραίνεση του να μην ασχολούμαστε με την ιστορία, είχαν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στην Αθήνα το 2007 οι οποίες καταγράφηκαν και σε τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα:
Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 2007(με διαβάθμιση “Εμπιστευτικό” – όπως είχε διαρρεύσει από το Wikileaks) ο επιτετραμμένος για τα Βαλκάνια, Τ. Countryman, μεταφέρει το κλίμα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Nimetz για τον Μέγα Αλέξανδρο. Επίσης έχει ενδιαφέρον η αμερικανική αντίδραση σε αυτές, καθώς ουσιαστικά καλούν τον κ. Νimetz να διαχειρισθεί την κατάσταση που ο ίδιος είχε δημιουργήσει τότε…
Οι δηλώσεις είχαν γίνει με αφορμή την απόφαση του Ν. Gruevski να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».
«…Ο Μέγας Αλέξανδρος – Η συνέντευξη Nimetz στην εφημερίδα τη ΠΓΔΜ Dnevnik
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση αρχών της πΓΔΜ να μετονομάσουν το Αεροδρόμιο των Σκοπίων σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» ο Nimetz απάντησε: «Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου θα πω ότι προσωπικά δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και γνωρίζω ότι αυτή η δήλωσή μου ίσως προκαλέσει αντιδράσεις και στα δύο κράτη… Φυσικά ένας μεγάλος κατακτητής, αλλά έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν ήταν αυτός που προώθησε την Δημοκρατία ή την πολιτική ζωή και σύμφωνα με την άποψη μου δεν άφησε πίσω του την πιο θετική αυτοκρατορία. Επομένως φαίνεται παράξενο ότι υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός για την καταγωγή του με αρνητικές συνέπειες στον 21ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατο του.
Αυτή είναι μια απολύτως λογική άποψη, η όποια πιθανόν δεν έχει ειδικό βάρος. Προτιμώ να κοιτάζω μπροστά, όχι πισω. Πιστεύω ότι οι πολίτες τη περιοχής έχουν την ευκαιρία να κτίσουν νέες σχέσεις και ισχυρή δημοκρατική και οικονομική ευημερία εντός των Βορειοατλαντικών πλαισίων, αλλά μόνο εάν εργασθούν μαζί και αφήσουν μερικά από αυτά τα ιστορικά θέματα πίσω…»
Και το τηλεγράφημα του κ. Countryman συνεχίζει:
«Και τώρα τι;
Το επεισόδιο εξηγεί ξανά τις ευαισθησίες στην περιοχή σχετικά με την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιλαμβανομένων των αξιώσεων για την «Μακεδονία». Επομένως οι ελληνικές αντιδράσεις ίσως φαίνονται υπερβολικές, είναι ενδεικτικές του πάθους με το οποίο οι Έλληνες διεκδικούν τον Αλέξανδρο και την κληρονομιά του και αντανακλούν, μια βαλκανική παράδοση της μηδενικού αθροίσματος αξιολόγηση των ιστορικών φαινομένων (Balkan tradition of zero-sum assessments of historical phenomena).
Οι πρεσβείες της Αθήνας και των Σκοπίων συνιστούν στην Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη να έχουν ένα follow up, μια συνέχεια με τον Nimetz. Ειδικά, θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσει τα σχέδια του για την διαχείριση του «νέφους» που δημιουργήθηκε από το περιστατικό.
Θα καλωσορίζαμε επίσης κάθε ιδέα σχετικά με τα σχέδια του για περαιτέρω μεγαλύτερη εμπλοκή με τα μέρη τους επόμενους μήνες καθώς θέματα όπως η κληρονομιά της Μακεδονίας γίνονται πιο επίκαιρα στην πορεία για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την διεύρυνση.
COUNTRYMAN».
Ο κ. Nimetz αναδεικνύεται σε μέρος του προβλήματος καθώς υιοθετεί εδώ και χρόνια λάθος φιλοσοφία η οποία θεωρεί ως διαπραγματευτική παραχώρηση στην Ελλάδα, μια σύνθετη ονομασία και ως αντάλλαγμα θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην ΠΓΔΜ το εύρος χρήσης διατηρώντας έτσι το «Republika Makedonija» στο εσωτερικό.
Ένα από τα κορυφαία ατοπήματα του Μ. Νimetz ήταν το 2005 όταν παρουσίασε στον Π. Μολυβιάτη την προσχηματική σύνθετη ονομασία «Republika Makedonija- Skopje» την οποία αποδέχθηκε αρχικώς ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, όμως μετά από διαβουλεύσεις ο κ. Nimetz επανήλθε προτείνοντας να ισχύει αυτή η ονομασία μόνο για διμερείς σχέσεις και διεθνή χρήση. Μεθόδευση που εξέθεσε την ελληνική πλευρά και φυσικά απορρίφθηκε.
Ο κ. Nimetz θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29-30 Ιανουαρίου για συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχισθούν την 1η Φεβρουαρίου στα Σκόπια, ενώ οι δηλώσεις του έχουν υποσκάψει το κυρός και την αξιοπιστία του ως μεσολαβητή.