Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πώς ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την Θράκη για προβολή ισχύος - Τι λέει Τούρκος δημοσιογράφος

"Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι στην Ελλάδα και τις συνομιλίες με τους Τούρκους/Μουσουλμάνους για προβολή ισχύος αλλά και μεγαλοπρέπειας στην εκλογική του περιφέρεια, στην Τουρκία",

 δηλώνει ο Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ σε ερώτηση του OnAlert για το γιατι επέλεξε να επισκεφθεί τώρα την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ειδικότερα, ο εξόριστος δημοσιογράφος, δήλωσε ότι "σε αντίθεση με μια επίσκεψη Πρωθυπουργού, μια επίσκεψη στην Ελλάδα σε προεδρικό επίπεδο απαιτεί μεγάλη προετοιμασία από την Τουρκία εκ των προτέρων, τόσο για την οριστικοποίηση συμφωνιών αλλά και για την ψήφιση κάποιον παρατεταμένων διμερών ζητήματων που απαιτούν την έγκριση των αρχηγών του κράτους" και πρόσθεσε οτι "Δεν έχουμε δει κανένα τέτοιο σημάδι πριν από αυτή την επίσκεψη κάτι που υποδηλώνει οτι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα προωθήθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας των Βαλκανίων απο τον Ερντογάν που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καλύψει την εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησής του στην Τουρκία".
Ο Μποζκούρτ δήλωσε χαρακτηριστικά οτι "ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι στην Ελλάδα και τις συνομιλίες με τους Τούρκους/Μουσουλμάνους για προβολή ισχύος αλλά και μεγαλοπρέπειας στην εκλογική του περιφέρεια, στην Τουρκία. Με αυτή την έννοια, ίσως θα αναφερθεί ξανά στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα ένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα που έχουν οι μουσουλμανικές ομάδες στην Ελλάδα".

Μάλιστα ο Μποζκούρτ συγκρίνει την επίσκεψη του Ερντογάν στη Σερβία με αυτήν που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στην Θράκη, "[...] κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία τον Οκτώβριο όταν, μετά την άφιξη του στο Βελιγράδι, επισκέφθηκε την κυρίως μουσουλμανική περιοχή Sandzak. Αργότερα χρησιμοποίησε αυτή την επίσκεψη για να πει πώς τον στήριξαν οι μουσουλμάνοι στη Σερβία, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τους μουσουλμάνους που τον καλωσόρισαν στα πρωτοσέλιδα. Αυτο τον βοήθησε να αναζοπυρώσει ομάδες της διασποράς των Βαλκανίων στην Τουρκία."

Όσο αφορά την υπόθεση Ζαράμπ και την επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Μποζκούρτ δηλώνει οτι "[...] ο Ερντογάν αισθάνεται εγκλωβισμένος μετα απο τις νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση Zarab απο το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης και βασίζεται όλο και περισσότερο στην ισλαμική ρητορική για να αναζωπυρώσει την βασική βάση υποστηρικτών του και για να κλονίσει τους ισχυρισμούς Ζαραμπ σην εκρηκτική δίκη στη Νέα Υόρκη. Η επίσκεψη στη Δυτική Θράκη θα δώσει τα κατάλληλα όπλα, αναγκαία για την υποστήριξη του Ερντογάν".

Το μήνυμα βέβαια που θα στείλει απο την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο προς την Ανατολή αλλα θα είναι και προς την Δύση. Σύμφωνα με τον Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης "είναι για να στείλει ένα μήνυμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, χώρες με τις οποίες ο Ερντογάν έχει μια πολύ διαταραγμένη σχέση".

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου,τη νίκη Ερντογάν για την ενίσχυση των εξουσιών του, αλλά και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. "Κατά τη διάρκεια εκστρατείας για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αυτές οι χώρες περιόρισαν ή απέρριψαν το αίτημα του Ερντογάν και των υπουργών του να διεξάγουν εκστρατεία στις τουρκικές ομάδες της διασποράς. Με την περιοδεία στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν τους δείχνει ότι μπορεί να τους χαλάσει τα συμφέροντά τους στις βαλκανικές χώρες. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε σε δημόσιες συγκεντρώσεις πως η επίσκεψή του στη Σερβία είχε ενοχλήσει μερικές χώρες και ορκίστηκε να συνεχίσει να το κάνει ανεξάρτητα από το τι νομίζουν μερικοί. Τώρα αν ήταν απλά μια άκαρπη απειλή ή μια υπόσχεση με νόημα κανείς δεν ξέρει", λέει ο Μποζκούρτ και τονίζει οτι "Μπορεί το ταξίδι του στην Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει ως μια ευκαιρία για να εκφοβίσει την Ευρώπη".

"Ο τρίτος λόγος θα ήταν η επιθυμία του Ερντογάν να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορα στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πρωτοφανή διωγμό του βάρβαρου καθεστώτος του", δηλώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ.

Όπως δηλώνει στο onalert.gr ο Μποζκούρτ "υπάρχει ένα νέο τείχος του Βερολίνου που δημιουργήθηκε γύρω από την Τουρκία για να κρατήσει ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, δικαστές, δάσκαλους και πολλούς άλλους - οι οποίοι στοχοποιούνται μόνο λόγω των επικρίσεων τους κατά της κυβέρνησης Ερντογάν - σε μια ανοιχτή φυλακή όπου πολλοί ζουν υπο τον συνεχή φόβο φυλάκισης. Η Ελλάδα είναι μια απο τις χωρές στην περιοχή στην οποία μπορούν να ξεφύγουν από την κόλαση Ερντογάν που χτίστηκε στην Τουρκία".

Η Ελλάδα, λέει,  "πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο που είχε η Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και να καλωσορίσει αυτά τα διωκόμενα θύματα αντί να τα ωθήσει πίσω στην Τουρκία, κάτι που δυστυχώς εχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις" και υπογραμμίζει οτι "ο  Ερντογάν θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για να κλείσει αυτή την έξοδο σε πολιτικούς αιτούντες άσυλου".

"Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η βοήθεια της Ελλάδας στους Τούρκους πρόσφυγες θα είναι μια θετική ανάμνηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στους διμερείς δεσμούς των δυο χωρών, 'όταν' και όχι 'αν', ο Ερντογάν χάσει την εξουσία και η Τουρκία επιστρέψει στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Έχω ακούσει από πολλούς διανοούμενους για το πώς εκτίμησαν την Ελλάδα όταν κατάφεραν να περάσουν σε ασφάλεια και από εκεί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες για να ζήσουν με ασφάλεια. Αυτη ειναι μια σημαντική κληρονομιά στην οποία λίγοι έχουν αναφερθεί", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μποζκούρτ.

Τέλος όσο αφορά το Αιγαίο και το Κυπριακό, ο Τούρκος δημοσιογράφος δηλώνει οτι τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει στα δυο αυτα μακροχρόνια ζητήματα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.



*Ο Abdullah Bozkurt ειναι εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Turkey Interrupted - Derailing Democracy

http://www.onalert.gr/stories/pws-erdogan-xrhsimopoihshei-thrace-probolh-isxyos-ti-leei-tourkos-dhmosiografos/61252