Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ετοιμάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραμπ.
  
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανώς να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σε προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη.
Ήδη πληροφορίες που διακινούνται σε διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κυρίως τις αντιδράσεις μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου και αλληλέγγυων.
Από την άλλη, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι μολονότι ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται σοβαρά να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναμένεται ότι και πάλι θα αναβάλει την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους ενώ η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ισραήλ σε ολόκληρη την πόλη.
Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του από το 1949, και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά ο ανατολικός τομέας της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία.
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.
Η Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε από τους Μινωίτες Κρήτες ως Σόλυμα ή Σαλήμ. Όπως αναφέρει ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος, οι Εβραίοι πρόσθεσαν το «Ιερό» στο όνομά της όταν κατέλαβαν την πόλη.
Η Βίβλος αναφέρει ως βασιλιά των Σολύμων, πριν αυτά γίνουν εβραϊκά, τον Μελχισεδέκ, γιο του Μελχί και εγγονό του Σίδου (του πρώτου Έλληνα Βασιλέα της Χαναάν).
Τα Σόλυμα κατέλαβε ο βασιλιάς Δαβίδ από τους Ιεβουσαίους. Οι Ιεβουσαίοι ήταν ένας αρχαιότατος λαός που φέρεται να εγκαταστάθηκε μόνιμα στην αρχαία Παλαιστίνη πριν την εκεί εγκατάσταση του Αβραάμ, οι απόγονοι του οποίου καθοδηγούμενοι από τον Γιαχβέ έμελλε να υποτάξουν και αυτόν τον λαό μεταξύ άλλων εισβάλλοντας στα εδάφη τους. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ήταν λαός συγγενικής φυλής των Χαναναίων-Μινωιτών.
Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας.
Την ίδρυσαν οι Χαναναίοι-Μινωίτες το 2000 π.Χ. Το 1400 π.Χ. ήταν υποτελής στον Φαραώ της Αιγύπτου.
Το 1000 π.Χ. ο Δαβίδ την έκανε πρωτεύουσα του ισραηλιτικού έθνους κι αργότερα ο Σολομώντας έχτισε εκεί τον περίφημο ναό του για τη λατρεία του Θεού των Εβραίων, καθιστώντας την και θρησκευτικό κέντρο.
Όταν ο Σολομώντας πέθανε και το κράτος του Ισραήλ χωρίστηκε στα δύο, η Ιερουσαλήμ ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου του Ιούδα.
Η πόλη πέρασε στα χέρια των Βαβυλωνίων το 586 π.Χ. οπότε και καταστράφηκε μαζί με τον ναό του Σολομώντα.
Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή των Περσών, των Ελλήνων, των Σελευκιδών, των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων γνωρίζοντας και άλλες καταστροφές, αλλά πάντοτε αναστηλωνόταν.
Στα χρόνια μάλιστα του Αντιόχου Δ΄ του Επιφανούς (175 -164 π.Χ.), η πόλη έλαβε προσωρινά την ονομασία Αντιόχεια.
Η πιο μεγάλη καταστροφή έγινε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους με αφορμή την επανάσταση των Εβραίων.
Η πόλη ξαναχτίστηκε το 134 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό ως νέα πόλη με το όνομα Αιλία Καπιτωλίνα.
Στην καταστροφή του 70 μ.Χ. καταστράφηκε και ο δεύτερος ναός της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είχε οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια του πρώτου το 516 π.Χ.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος της απόδωσε το παλιό της όνομα, έχτισε με τη μητέρα του την Αγία Ελένη το ναό της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά και τη στόλισε με πολλά μνημεία.
Το 637 μ.Χ. κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ οι Άραβες οι οποίοι την έλεγαν Κουντούς Σερίφ, που σημαίνει ιερή πόλη.
Οι Άραβες έχτισαν το 691 μ.Χ. πάνω στα ερείπια του δευτέρου ναού των Εβραίων ένα περίλαμπρο τζαμί, το Τέμενος του Ομάρ.
Το 1099 την πήραν οι Σταυροφόροι, οι οποίοι την έκαναν έδρα βασιλείου.
Το 1187 την ανακατέλαβαν οι Άραβες, ενώ αργότερα την κατέλαβαν εκ νέου οι Σταυροφόροι.
Το 1517 την πήραν οι Τούρκοι και το 1917 οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν από εκεί όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων.
Τελικά, το 1947 ένα τμήμα της έγινε ισραηλινό και το άλλο αραβικό, ενώ από το 1967 βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.