Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Μαζικό ηλεκτρονικό φακέλωμα για 11 εκατ. ανθρώπους!

Κίνα: Παίρνουν DNA από μουσουλμάνους ολόκληρης επαρχίας
Σε νέο επίπεδο περνάει η διαμάχη του Πεκίνου με τους Ουιγούρους, καθώς το κινεζικό καθεστώς προχωρά στη συλλογή των βιολογικών δεδομένων τους σύμφωνα με καταγγελίες
            
Adtech Ad Στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων γενετικού υλικού των Ουιγούρων, του τουρκόφωνου μουσουλμανικού πληθυσμού της επαρχίας Σινγιάνγκ, προχωρούν οι κινεζικές αρχές, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch - HRW).
    
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι Κινέζοι συλλέγουν δείγματα DNA, δαχτυλικών αποτυπωμάτων και άλλα βιομετρικά στοιχεία, των κατοίκων της δυτικής κινεζικής επαρχίας. Στον έλεγχο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σκανάρισμα ίριδας και υποχρεωτική καταγραφή ομάδων αίματος, υπόκεινται σύμφωνα με το HRW όλοι οι Ουιγούροι κάτοικοι της επαρχίας ηλικίας από 12 έως 65 ετών, ενώ το μέτρο  υπολογίζεται ότι "αγγίζει" περί τα 11 εκατ. ανθρώπους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μουσουλμανικός πληθυσμός των Ουιγούρων βρίσκεται στο στόχαστρο του Πεκίνου. Οι κάτοικοι της περιοχής υπόκεινται σε συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους, με την επαρχία Σινγιάνγκ να αναφέρεται ως "υπαίθρια φυλακή" από οργανισμούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται άλλωστε για  μία επαρχία στην οποία συχνά ξεσπούν βίαια επεισόδια που υποκινούνται από το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, όπως αυτά του 2009 που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής, το HRW προειδοποιεί ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την "εποπτεία ανθρώπων λόγω εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικών απόψεων, ή άσκησης άλλων προστατευμένων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης".
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός ότι η συλλογή των εν λόγω δεδομένων γίνεται συχνά μέσω χορηγούμενων από το κράτος ιατρικών τσεκ-απ, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο οι κάτοικοι γνωρίζουν ποιά στοιχεία τους συλλέγονται και πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας "Xinhua", οι εξετάσεις αυτές είναι μέρος του προγράμματος "Εξετάσεις για Όλους", στο πλαίσιο του οποίου  έχουν εξεταστεί πάνω από 19 εκατ. Κινέζοι στη διάρκεια του 2017. Τονίζεται δε ότι για άτομα "ιδιαίτερου ενδιαφέροντος" (στην ουσία άτομα που το καθεστώς θεωρεί επικίνδυνα), η συλλογή δεδομένων γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας.
"Η υποχρεωτική καταγραφή των βιολογικών δεδομένων μιας ολόκληρης ομάδας πληθυσμού - συμπεριλαμβανομένου του DNA - αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων" υπογραμμίζει η επικεφαλής του HRW στην Κίνα, Σόφι Ρίτσαρντσον. "Και είναι ακόμη πιο ενοχλητικό λόγω του γεγονότος ότι γίνεται με το πρόσχημα ενός δωρεάν υγειονομικού προγράμματος", συμπληρώνει. Όπως τονίζει, το πρόγραμμα στην επαρχία Σινγιάνγκ θα έπρεπε να μετονομαστεί σε "Παραβιάσεις για Όλους". Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού και στόχος του είναι η "κοινωνική σταθερότητα". Όρος που συχνά χρησιμοποιείται για την καταστολή των επικριτών του καθεστώτος.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό αγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Thermo Phiser Scientific, η οποία απέφυγε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες για το κινεζικό πρόγραμμα, αρκούμενη σε μία δήλωση στην οποία αναφέρει ότι όλοι οι πελάτες της θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση, η επαρχία Σινγιάνγκ είναι μία από τις επαρχίες με τους αυστηρότερους ελέγχους στην κινεζική επικράτεια, αλλά και τις μεγαλύτερες εντάσεις. Τόσο το Πεκίνο όσο και οι Ουιγούροι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε μία διαρκή αντιπαράθεση, στην οποία κανείς δεν γνωρίζει ποιό θα είναι το επόμενο θερμό επεισόδιο.
Με πληροφορίες από: Guardian, Φωτό: (AP Photo/Ng Han Guan
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/kina-pairnoyn-dna-apo-moysoylmanoys-oloklhrhs-eparxias.4983993.html