Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Ίσως και σε όλο τον κόσμο

Daily Sabah: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει εκστρατεία προστασίας και αποκατάστασης της Οθωμανικής κληρονομιάς στην πόλη
Ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία και την αποκατάσταση της οθωμανικής κληρονομιάς
 της Θεσσαλονίκης δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
 
Ο 75χρονος Μπουτάρης επιμένει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα τον έλεγχο των πέντε ιστορικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο την πόλη για να γίνουν προσβάσιμα στους τουρίστες.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο,  η αποκατάσταση των χώρων και το άνοιγμά τους στο κοινό θα συμβάλει στην προώθηση της ξεχασμένης οθωμανικής ιστορίας. Ένα από κτήρια αυτά που πρέπει να τεθεί στη διάθεση των  (Τούρκων) τουριστών είναι ένα τζαμί που χρονολογείται από τον XVαιώνα.
 
Εκτός από την αποκατάσταση των αντικειμένων της οθωμανικής περιόδου ο Μπουτάρης προβλέπει το άνοιγμα ενός ειδικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης με την οποία θα τονίζεται το παρελθόν  των Ελλήνων και των Τούρκων.
 
Η Βόρεια Ελλάδα είναι πλούσια στην οθωμανική κληρονομιά, αλλά μέχρι στιγμής οι αρχές δεν τα έχουν μόνο αγνοήσει αλλά έχουν σταματήσει και την φροντίδα για την προστασία τους.
Τα τελευταία χρόνια η ισλαμική κληρονομιά στην Ελλάδα, όπως τα τζαμιά, έχουν βανδαλισθεί από ακροδεξιές ομάδες. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν εντελώς από τις πυρκαγιές. Δεν είναι σαφές εάν ήταν σκόπιμες ή όχι.
 
Τον περασμένο μήνα  ο επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη,Ιμπραήμ Σερίφ,  προειδοποίησε ότι πολλά από τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα είναι καταδικασμένα να εξαφανισθούν για πάντα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο ο Τουρκικός Οργανισμός για τη Συνεργασίας και τον Συντονισμό (ΤΙΚΑ), έχει ανασκευάσει πολλά οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν στον τουρκικό οργανισμό να έχει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην Ελλάδα.


(Στοιχεία από το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus)
--