Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, «πιόνι» στα σχέδια του Σόρος

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής χρησιμοποιεί τον Εντι Ράμα ως παράγοντα για την αποσταθεροποίηση της περιοχής προκειμένου να υλοποιήσει τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του. Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη και ο γιος του επιχειρηματία
Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Ο αλβανικός παράγοντας αποτελεί τα τελευταία 20 χρόνια το αγαπημένο «πιόνι» του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος στα Βαλκάνια. Με όχημα τον αλβανικό εθνικισμό, τον οποίο τροφοδοτεί (με χρήμα και… ιδέες) ανελλιπώς από την εποχή διάλυσης της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας, ο Σόρος (και τα αφεντικά του) φλερτάρει με τα Τίρανα επενδύοντας «κεφάλαια, επικοινωνία και… δημοκρατία»!
Η Αλβανία αποτελεί τον ιδανικό παράγοντα αποσταθεροποίησης στα γεωπολιτικά «παιχνίδια» του Σόρος, τον οποίο χρησιμοποιεί, προκειμένου να κρατά ζωντανές πιθανές εναλλακτικές μεταβολές στον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής.
Ο «μέγας ευεργέτης της Αλβανίας», όπως τον αποκαλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, φροντίζει ήδη για τη διαδοχή του εισάγοντας τον γιο του Αλεξ Σόρος στα «κόλπα» της γεωπολιτικής διαπλοκής, όπως μαρτυρεί η φωτογραφία που ανέβασε στο δίκτυο Instagram ο υιός Σόρος, από τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο ίδιος και ο πατέρας του με τον Ράμα.
Η ευκαιρία δόθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός βρέθηκε, όπως και άλλοι ηγέτες, για την 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για εννέα ημέρες. Η συνάντηση (δήθεν τηρήθηκε κρυφή) δεν ήταν μυστική, αφού άλλωστε ακόμα και οι… πέτρες στην Αλβανία γνωρίζουν την εμπλοκή του Τζορτζ Σόρος στην οικοδόμηση της νέας Αλβανίας, η οποία επιδιώκει να περιλαμβάνει και εδάφη γειτονικών χωρών. Αυτό μαρτυρεί και το μνημείο που έστησε ο Ράμα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων Σκεντέρμπεη, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς παραπέμπει ευθέως στα αλυτρωτικά όνειρα των Αλβανών.
«Πάντα είναι ευχάριστο να συναντάς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, έναν αναγεννησιακό άνδρα, ο οποίος έχει γίνει σύμβολο της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Αλβανία και επίσης είναι ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης» αναφέρει στο σχόλιο της φωτογραφίας ο Αλεξ Σόρος συμπληρώνοντας: «Για να μην αναφέρω ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που φορούσε T-shirt του Michael Jordan σε επίσημες συναντήσεις, αν και είμαι ένας διαχρονικός οπαδός της Knicks, δεν έχω τίποτα προσωπικό, παρά μόνο σεβασμό»!
Η… αλληλοεκτίμηση Σόρος και Ράμα είναι εμφανής στη φωτογραφία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός «αφήνει» να ακουμπά το χέρι του στην πλάτη του μεγαλοεπενδυτή, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε και για τα περίφημα σχέδια ανάπλασης της Αδριατικής παραλίας, πίσω από τα οποία κρύβονται τα σχέδια ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους.
Γη και ύδωρ
Δικαίως ο Αλεξ Σόρος, πρωτότοκος υιός (πρώτος από πέντε παιδιά) και κληρονόμος των «ιδεών» του πατέρα του, βλέπει στο πρόσωπο του Εντι Ράμα τη «φιλελεύθερη αναγέννηση» της Αλβανίας, αφού ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει παραχωρήσει γην και ύδωρ στον «τζόκερ της γεωπολιτικής». Αντιστρόφως, ο πατέρας Σόρος έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα του Εντι Ράμα, τροφοδοτώντας τα μεγαλοϊδεατικά σχέδιά του, καθώς και αυτά που εξυφαίνει εις βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Για να γίνει αντιληπτή η οικειότητα των δύο ανδρών, όπως αποτυπώνει ο φακός, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ράμα, με τη στήριξη του Σόρος, οικοδομεί τα τελευταία χρόνια το πολιτικό προφίλ του, παράλληλα με την προσπάθεια δήθεν δυτικοποίησης - φιλελευθεροποίησης της πρωτόγονης αλβανικής κοινωνίας.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι κρυφές… Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο γνωστός Αλβανός δικηγόρος Αλτίν Γκοτζάι (Altin Goxhaj) παραδέχτηκε ανοιχτά ότι απώτερος στόχος του ιδρύματος της Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundation - OFS) του Τζορτζ Σόρος είναι η υποστήριξη του πρωθυπουργού Ράμα!
Ο Γκοτζάι, που υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος του Σόρος στα Τίρανα (και παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών), υποστήριξε ότι το OFS προσπαθεί να δημιουργήσει μια μέτρια πολιτική ελίτ στη χώρα, προκειμένου να την ελέγχει καλύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του OFS που δρουν σε γειτονικές χώρες καθησυχάζουν τις κυβερνήσεις ότι το «πολιτικό πακέτο» που προσφέρει το ίδρυμα στην αλβανική πολιτική εξουσία αποσκοπεί στην ωρίμανσή της εν όψει διεθνών υποχρεώσεων και δεν αποβλέπει σε εχθρικές προς τις χώρες αυτές βλέψεις. 
Δεν είναι ωστόσο καθόλου τυχαίο ότι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνες στα Βαλκάνια για τις χρηματοδοτήσεις του Τζορτζ Σόρος, διερευνώντας και πιθανή εμπλοκή του «μεγαλεμπόρου δημοκρατίας» σε σκοτεινές υποθέσεις, ακόμα και με ελληνικό ενδιαφέρον...
Αντίστροφα και ο Εντι Ράμα ευγνωμονεί τον ευεργέτη του: Στις αρχές του χρόνου (Μάρτιος 2017) επινόησε τον όρο «μέγας ευεργέτης της Αλβανίας». Σε δηλώσεις του στην «Γκαζέτα Σκιπτάρε» ο Ράμα κατέκρινε τα επικριτικά άρθρα που δημοσιεύονται στον αλβανικό Τύπο κατά του Σόρος, δηλώνοντας ότι «απεχθάνεται εκείνους που ως χθες επωφελούνταν από τα χρήματα του Σόρος, ενώ σήμερα δαγκώνουν το χέρι που τους τάισε» - και οπωσδήποτε δεν μιλούσε στον αέρα.
Η «παρτίδα» για διάλυση των Σκοπίων και Κόσοβο
Με την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια και την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, ο Σόρος φαίνεται ότι κέρδισε μία πρώτη παρτίδα στα Βαλκάνια, αφού κατάφερε να συμβάλει στην απομάκρυνση του «εθνικιστή» πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων (τον οποίο αρχικά χρηματοδοτούσε) και να αναδείξει τον αλβανικό παράγοντα, περίπου κυρίαρχο στην υπό διάσπαση FYROM. 
Ακολουθεί μια δεύτερη παρτίδα, που προβλέπει τη «διάλυση των Σκοπίων», και μία τρίτη που ακούει στο όνομα «Κόσοβο» και προβλέπει πιθανή στενότερη σχέση της περιοχής με την Αλβανία, μια κίνηση ανοιχτά εχθρική προς τη Σερβία. Μέχρι να βρεθεί το επόμενο «θύμα», ο αξιότιμος κ. Σόρος λανσάρει τις δράσεις του ως συμβολή στην εγκαθίδρυση μιας δήθεν «ανοιχτής κοινωνίας» ανεκτικότητας προς το διαφορετικό, όπου οι άνθρωποι χάνουν τον προσανατολισμό των παραδόσεών τους και παραπαίουν ανάμεσα στο ανεξήγητο «νέο» και στο φθαρμένο «παλαιό».


dimokratianews, 01.10.2017