Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

«Υπέρ των αθέων βουλευτών του Κυρίου δεηθώμεν»

Ευχές για τους «ασεβείς», «άθεους» και «άπιστους» βουλευτές

του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να... μετανοήσουν,
 θα διαβάζονται κατά τη θεία λειτουργία στους ναούς της Μητρόπολης Καλαβρύτων.

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Νίκου Βούτση, ο οποίος επιχείρησε να διεγείρει τα αντικληρικαλιστικά ανακλαστικά του ακραία αριστερού εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν κλίμα έντονης δυσφορίας στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, οι ιερείς αποφάσισαν να υιοθετήσουν την πρόταση του μητροπολίτη Αμβροσίου για την προσθήκη στη Μεγάλη Συναπτή (στην αρχή της θείας λειτουργίας μετά το «υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους») της αίτησης «υπέρ των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων αρχόντων ημών, των πολεμίων της αμωμήτου ημών πίστεως και της πατρίδος, μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου πάσης πολιτικής αποχρώσεως, των μισούντων και αδικούντων ημάς, και της μετανοίας και επιστροφής αυτών, του Κυρίου δεηθώμεν», η οποία, όπως οι υπόλοιπες αιτήσεις της Μεγάλης Συναπτής, λέγεται φανερά και δυνατά.

Επίσης, η ευχή μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων «Του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» στο τέλος, μετά την φράση «υπέρ της Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας», να τροποποιηθεί ως εξής: «Μνήσθητι, Κύριε, των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων αρχόντων ημών, των πολεμίων της αμωμήτου ημών πίστεως και της πατρίδος, μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου πάσης πολιτικής αποχρώσεως, των μισούντων και αδικούντων ημάς, και της μετανοίας και επιστροφής αυτών. Δος αυτοίς ειρηνικήν την αρχήν, ίνα και ημείς, εν τη γαλήνη αυτών, ήρεμον και ησύχιον βίον διάγομεν εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι». Η ευχή αυτή λέγεται μυστικώς.