Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ραββινικές οργανώσεις «μποϊκοτάρουν» τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις δηλώσεις Τραμπ για Σάρλοτσβιλ

Πολλές μεγάλες αμερικανικές ραββινικές οργανώσεις κατήγγειλαν, με ασυνήθιστα σκληρή φρασεολογία, την αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τα ρατσιστικά,
 βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, ανακοινώνοντας ότι θα μποϊκοτάρουν τα τηλεφωνήματα που δέχονται κατά παράδοση από τον Λευκό Οίκο στις εβραϊκές γιορτές.

"Τα λόγια του προέδρου εξυπηρετούν εκείνους που κηρύσσουν τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία", τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι τεσσάρων μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικριθεί σφοδρά για την αντίδρασή του μετά τις διαδηλώσεις ακροδεξιών στη Σάρλοτσβιλ, όπου νεοναζιστές παρέλασαν, με αναμμένους πυρσούς στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Οι Εβραίοι δεν θα πάρουν τη θέση μας". Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν πλακάτ με ζωγραφισμένες σβάστικες. Μια γυναίκα, η Χέδερ Χάιερ, έχασε τη ζωή της στις 12 Αυγούστου, όταν ένας νεαρός νεοναζί παρέσυρε με το αυτοκίνητό του ένα πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών. Άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Αμέσως μετά τον θάνατο της Χάιερ ο Τραμπ καταδίκασε τη βία που προέρχεται "απ' όλες τις πλευρές" και λίγες ημέρες αργότερα επανήλθε επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές, τόσο στους αντιρατσιστές διαδηλωτές όσο και στους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

"Η ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου της Χέδερ Χάιερ, δεν προέρχεται από πολλές πλευρές αλλά από μία: από τους Ναζί, την εναλλακτική δεξιά (σ.σ. alt-right, την αμερικανική ακροδεξιά) και τους λευκούς υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής που μετέφεραν το μίσος τους σε μια ήσυχη πόλη" υπογραμμίζουν οι ραββίνοι.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Λευκός Οίκος επικοινωνεί με εκατοντάδες ραββίνους με την ευκαιρία των εβραϊκών εορτών του Γιομ Κιπούρ και του Νέου Έτους, αλλά τα τηλεφωνήματα αυτά δεν έχουν πολιτική διάσταση.

"Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, κατά τη διάρκεια και μετά τα τραγικά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ, υπολείπονται ηθικού κύρους και ενσυναίσθησης για τα θύματα του ρατσιστικού και θρησκευτικού μίσους, τόσο που δεν μπορούμε να οργανώσουμε μια τέτοια τηλεφωνική επικοινωνία φέτος", εξηγούν οι τέσσερις ραββινικές οργανώσεις.

Την ανακοίνωση υπογράφουν το Κεντρικό Συνέδριο Αμερικανών Ραββίνων, που ιδρύθηκε το 1889, η Ραββινική Συνέλευση, η οποία μετρά 1700 μέλη, καθώς και δύο μικρότερες οργανώσεις, ο Αναδομητικός Ραββινικός Σύνδεσμος και το Θρησκευτικό Κέντρο Δράσης του Μεταρρυθμιστικού Ιουδαϊσμού.