Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

H Κύπρος δεν έχει ανάγκη απο κανέναν εικονικό προστάτη

Κύπρος: ‘’Πράσινο φως’’ από Λευκό Οίκο για έρευνες και εξορύξεις στην ΑΟΖ
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο, ο κ. Πενς χωρίς περιστροφές δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση στην ΑΟΖ της.
Πρόκεται για ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα εξαπολύει μαζικά απειλές, προκειμένου να ανακοπούν οι έρευνες και γεωτρήσεις των ενεργειακών κολοσσών.

''Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της
ΑΟΖ της.'' Αυτό, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ έχει βαθύνει και ο ίδιος από την πρώτη μέρα της εκλογής του έκανε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, με στόχους: Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και δεύτερον την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κλπ.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και ανέφερε στον κ. Πενς συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς αυτούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και πώς μπορεί η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως κοινές ασκήσεις κλπ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής να βοηθήσει στο Μεσανατολικό και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.

Μίλησε για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα και τα ενεργειακά. Στο ζήτημα αυτό έγινε μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ιταλίας και την ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την Exxon Mobil.

Επίσης μίλησε για τις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή της έναρξης των διερευνητικών γεωτρήσεων της Total στις 13 Ιούλιου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, δόθηκε έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, προειδοποίησε ότι καμία λύση δεν πρόκειται να περάσει από δημοψήφισμα με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, αλλά ούτε σωστό είναι για μία χώρα μέλος της Ε.Ε. να έχει τέτοιο αναχρονιστικό σύστημα.

Ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Πενς για τη συνάντηση της Κυριακής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και τη συμφωνία για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, που όπως φαίνεται θα συγκληθεί στα τέλη Ιουνίου.Σημείωσε την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να υπάρξουν καλά αποτελέσματα και ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν από όλους τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη.
onalert