Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

BMPT-72 και Su-35… για τον Άσαντ, στη βάση Χμέιμιμ! (vid.)

Ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης, το νέο BMPT-72 γνωστό και ως Terminator 2, ήταν η κυριότερη «έκπληξη» που επεφύλασσαν οι Ρώσοι «οικοδεσπότες» στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στον επισκέπτη τους, που δεν ήταν άλλος από τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ!
Στη βάση είχε φθάσει και ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, με τον οποίο συζητήθηκε όλο το φάσμα των εξελίξεων στις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο Twitter η συριακή προεδρεία.
Η ρωσική πλευρά παρουσίασε για πρώτη φορά το εν λόγω όχημα, καθώς αναμένεται να ενισχύσει θεαματικά την ισχύ πυρός των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην προσπάθεια ανακατάληψης του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας από το αιμοσταγές αυτοαποκαλούμενο ως «ισλαμικό κράτος», το γνωστό ISIS…
Προτού αναφερθούμε στο ενδιαφέρον αυτό ρωσικό ΤΟΜΑ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή καθαυτή η αύξηση των επισκέψεων και των δημόσιων εμφανίσεων του Σύρου ηγέτη, έχει έντονη επικοινωνιακή στόχευση, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς το εξωτερικό.
Στο εσωτερικό, ο στόχος είναι οι Σύροι πολίτες και μια έμμεση υπόσχεση ότι η μέρα που η Συρία θα μπορέσει πάλι να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος με την ηγεσία της και τον λαό της είναι κοντά. Αυτό βέβαια απέχει από την πραγματικότητα, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι εμπλεκόμενοι στον αιματηρό εμφύλιο μάλλον βλέπουν ως διέξοδο την οριστική διαίρεση της χώρας.
Αυτό ακριβώς είναι βέβαια και ο στόχος του μηνύματος Άσαντ προς το εξωτερικό. Το να δοθεί το ίδιο αποτρεπτικό αυτή τη φορά μήνυμα, ώστε να επιχειρηθεί η αποθάρρυνση όσων προωθούν τέτοια σενάρια, ενώ η παρουσίαση του ισχυρού οχήματος προκαλεί αίσθηση, όπως και η εμφάνιση του αμερικανικού HIMARS, ενώ «υπενθυμίζεται» με τον τρόπο αυτό και η αναλλοίωτη ρωσική δέσμευση δίπλα στον Άσαντ.
Επιστρέφοντας στο ΤΟΜΑ που παρουσιάστηκε, το Terminator 2 είναι μια νέα εκδοχή του γνωστού BMPT η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρία UralVagonZavod με βάση το σασί του άρματος T-72. Εξειδικεύεται σε επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, διαθέτοντας ισχυρή θωράκιση και μεγάλη ισχύ πυρός.

Το BMPT-72 θεωρείται από τους κατασκευαστές του ικανό να αντιμετωπίσει κάθε λογής σύγχρονο στόχο, όπως άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα πεζικού κάθε λογής, αλλά και απειλές στο ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον εντός αστικού ιστού, οπότε θεωρείται ότι θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ανακατάληψη συριακών αστικών κέντρων.
Μεταξύ των ενδιαφερόντων δραστηριοτήτων του Σύρου ηγέτη ήταν και η «εκ του σύνεγγυς» ενημέρωση για το κορυφαίο σήμερα μαχητικό της ρωσικής Αεροπορίας, το Sukhoi Su-35, με τον Μπασάρ να ανεβαίνει στο πιλοτήριο και να του γίνεται εκτεταμένη ενημέρωση για τα συστήματα που βρίσκονται στη διάθεση των πιλότων.

http://www.defence-point.gr/news/?p=180233