Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Στο πόδι με μπλόκα η Χίος για τους μετανάστες

Στο πόδι η Χίος με τον Μουζάλα για την κατασκευή προσφυγικού κέντρου στα Μαστιχοχώρια [εικόνες]

 
Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χίου με τον υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και αντιδρούν στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της νότιας Χίου.
Με μπλόκα, φωτιές, βάρδιες και οχήματα στους δρόμους, αντέδρασαν το βράδυ της Πέμπτης (25/5) οι κάτοικοι των Ολύμπων Χίου, στο άκουσμα της είδησης ότι δόθηκε παράταση 3 ημερών για να βρεθεί άλλος χώρος για Προαναχωρησιακό κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες πλην του Αεροδρομίου Ολύμπων, που έχει επιλεγεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρει το alithia.gr, ο πρόεδρος του χωριού τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση εκτός παραγωγικού ιστού, σε διαφορετική περίπτωση θα υπερασπιστούν με τα κορμιά τους, την περιοχή τους με πρώτους τους γέροντες του χωριού, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα αντικρίσουν τα ΜΑΤ σε περίπτωση βίαιης εισβολής στον δρόμο που από τους Ολύμπους οδηγεί στο Στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Εκτός από τους Ολύμπους το ίδιο...πολεμικό κλίμα επικράτησε στα Μεστά, στα Αρμόλια, τη Βέσσα και την Ελάτα.
 
Παράλληλα, οι πρόεδροι των μαστιχοχωρίων απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση που προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου.
Το ξέσπασμα του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού: H κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι
Στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της κοινότητας Ολύμπων Μιχάλης Χαλκιάς εξαπέλυσε επίθεση στον Δήμαρχο Χίου για τα κοντέινερ που φορτώνονται με σκοπό να φθάσουν στη Χίο.
Ο Δήμαρχος ξέσπασε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παίζει κρυφτούλι», ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο νησί.
«Απευθύνονται όλοι σε μένα, προσωπικά στο Δήμαρχο, για οτιδήποτε κινείται, φορτώνεται, κολυμπά ή οτιδήποτε άλλο γίνεται πάνω στο νησί. Φτάνει πια! Υπάρχει Κυβέρνηση, υπάρχουν φορείς οι οποίοι έχουν πλήρη ευθύνή. Αυτός που θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Κράτος. Παίζει το κρυφτούλι η Κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε μεταξύ άλλων.
Η Ανακοίνωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου:
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαχρονικά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και σκεπτικισμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στη Νότια Χίο, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν το οικοσύστημα της περιοχής ή να αλλάξουν δραματικά το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν αρνητική στα σχέδια για δημιουργία αεροδρομίου στα Μαστιχοχώρια και υπό την ίδια οπτική γωνία είναι αντίθετη στη πιθανή εγκατάσταση ΠΡΟΚΕΚΑ στη Nότια Χίο και ειδικότερα στη περιοχή των Ολύμπων όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Πιθανή εγκατάσταση σχετικής υποδομής στον Μαστιχώνα του νησιού και δεδομένων των αντιδράσεων που θα δημιουργηθούν από τις τοπικές κοινωνίες -ως αποτέλεσμα των παραβατικών συμπεριφορών, που δημιουργούνται εντός και εκτός των προσφυγικών οικισμών-,  θα ακυρώσει τη θετική εικόνα της μοναδικής ζωντανής, εξωστρεφούς δραστηριότητας της Χίου. Δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων σε προώθηση, επικοινωνία και παραγωγικές εγκαταστάσεις, θα τεθούν σε κίνδυνο από μια τέτοια απόφαση.
Μια απόφαση που τελικά θα συνδέσει τη Μαστίχα με σειρά αρνητικών γεγονότων,  που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, αφού προηγουμένως δεν έγινε- για άλλη μια φορά-, η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους που θα διασφάλιζε την ειρηνική συμβίωση του τοπικού πληθυσμού με τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες ή μετανάστες.
Η καλλιέργεια της Μαστίχας (Π.Ο.Π), αποτελεί πυλώνα της τοπικής και εθνικής οικονομίας και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί απρόσκοπτη τόσο η παραδοσιακή καλλιέργειά της όσο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων ως συστατικό της παραγωγικής διαδικασίας.
Ως εκπρόσωποι του συνόλου των Μαστιχοπαραγωγών του νησιού, εναντιωνόμαστε σε κάθε χωροθέτηση, οποιασδήποτε δομής στην ευρύτερη περιοχή των Μαστιχοχωρίων και ζητάμε από την Πολιτεία με τις αποφάσεις της να στέκεται αρωγός στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του νησιού της Χίου.