Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Παρέμβαση της Ρωσίας στην Κύπρο - Σ.Λαβρόφ προς Αγκυρα: «Να μην απειλείτε με χρήση όπλων και να τηρήσετε την διεθνή νομιμότητα»

Παρέμβαση είχαμε πριν λίγο της Ρωσίας στην Κύπρο και στο πολεμικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Αγκυρα εν όψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ:

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφζήτησε από την Αγκυρα "Να αποφύγει να χρησιμοποιήσει βία και να διαλεχθεί με την Λευκωσία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας",  σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
 
Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές θέσεις
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων.
 
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.
 
Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι με τον κ. Λαβρόφ υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Επισήμανε παράλληλα, πως οι δύο κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα καταστήσουν εφικτή τη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.
 
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ.
 
Αύριο το μεσημέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Την ίδια στιγμή μια ρωσική νεότευκτη φρεγάτα η «Admiral Grigorovich» περιπολεί στα νοτια-νοτιοανατολικά της Κύπρου, υποδηλώνοντας την παρουσία και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την τήρηση της νομιμότητας 


pronews