Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μαθητές ελληνικών σχολείων εκτόξευσαν νανοδορυφόρους

Συμμετείχαν στον διαγωνισμό διαστημικής CanSat, εκτελώντας αποστολές έρευνας και συγκέντρωσης δεδομένων
Η εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη φυσική, στον προγραμματισμό και στα μαθηματικά, ήταν ο στόχος του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
διαστημικής CanSat in Greece.
 
AdTech Ad
Συμμετείχαν 26 ομάδες σχολείων και περισσότεροι από 100 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Οι δέκα ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση, κατασκεύασαν προσομοιώσεις δορυφόρων σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και τους εκτόξευσαν σε ύψος ενός χιλιομέτρου, εκτελώντας τις αποστολές που είχαν σχεδιάσει.
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα CAN.I.S από το 26ο Λύκειο Αθηνών, η οποία θα εκπροσωπήσει στην Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα διεξαχθεί στη Βρέμη από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Η ομάδα CAN.I.S κατάφερε να μετατρέψει τον δορυφόρο της σε ένα χρηστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας δασικής πυρκαγιάς.
Οι ομάδες Solaris Sat από την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και Zephyrus από το 7ο Λύκειο Ιωαννίνων κατέλαβαν τη δεύτερη θέση και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η αποστολή της Solaris Sat είχε ως στόχο να βρεθεί η συγκέντρωση του όζοντος και της ακτινοβολίας UV που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η ομάδα Zephyrus εκτόξευσε τον δορυφόρο που κατασκεύασε με σκοπό να λάβει συγκεκριμένες μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Το Cansat in Greece 2017 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του IEEE Greece Section, του Computer Society του IEEE Greece Section, του Corallia, της Ακαδημίας Αθηνών και του Libre Space Foundation. Το si-Cluster υποστήριξε τον διαγωνισμό συμμετέχοντας στην επιλογή των ομάδων για την προκριματική και τελική φάση και εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την εκτόξευση των πυραύλων.
Το si-Cluster δραστηριοποιείται στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, με την υποστήριξη του Corallia και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών
http://news247.gr/eidiseis/texnologia/mathhtes-ellhnikwn-sxoleiwn-ektokseysan-nanodoryforoys.4691098.html