Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ταμασού: ''Δεν θα παραδοθούμε στα σχέδια των μνημονίων και των αντίχριστων ευρωπαϊκών οδηγιών''

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής για την άλωση της Πόλης των Πόλεων, της αποφράδας ημέρας, της 29ης Μαΐου 1453.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων Κύπρου, διοργάνωσε εκδήλωση με γενικό τίτλο: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ: Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Ο ΦΑΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ".
Η Εκδήλωση άρχισε με τον ύμνο "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια..." και στη συνέχεια ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας διάβασε το δικό του χαιρετισμό προς την Εκδήλωση.
Ο Πανιερώτατος στο σύντομο χαιρετισμό του άρχισε με την υπόμνηση στο Γέρο του Μωριά, τον θρυλικό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά "Εμείς θα αναστήσουμε μια πατρίδα που κεφάλι θα έχει τον Χριστό και όχι τους ανθρώπους".
Αναφερόμενος στους κατακτητές, που άνομα κατέλαβαν την Πόλη των Ονείρων μας, την "Βασιλεύουσα", είπε ότι οι ρωμιοί κατάφεραν, παρά τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις, να κρατήσουν βαθιά μέσα τους την Ορθόδοξη Πίστη, τη γλώσσα και την αφοσίωση τους στις Παραδόσεις του Γένους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους "νέους Φράγκους" όπως χαρακτήρισε τους οποιουσδήποτε επιτήδειους, που μάχονται με νέους "νόμους" και αιρέσεις να αλώσουν οτιδήποτε ευγενικό και άγιο υπάρχει στη ψυχή του σημερινού Έλληνα, προσπαθώντας να αποκεφαλίσουν τον Χριστό από την Ελλάδα.
Είμαστε προσανατολισμένοι, τόνισε ο Πανιερώτατος, στο Βυζάντιο και στις Ελληνορθόδοξες καταβολές μας και όσο και αν προσπαθούν οι κατακτητές δεν πρόκειται να παραδοθούμε στα σχέδια των μνημονίων και των αντίχριστων και ανήθικων νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών οδηγιών.
Ο Πανιερώτατος αφιέρωσε την Επετειακή Εκδήλωση σε όλους που θυσίασαν τη ζωή τους κατά τους εθνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στους μάρτυρες της Αλώσεως αλλά και στους αγωνιστές που έταξαν στη ζωή τους και φυλάνε Θερμοπύλες, τους εναπομείναντες κατοίκους της Πόλης που στέκονται υπό την κραταιά σκέπη της Θεοτόκου, θεματοφύλακες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στους απανταχού αποδήμους Ποντίους και Κωνσταντινουπολίτες.
Καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που έστειλε τον λόγιο Ιεράρχη του Θρόνου να παραστεί και ναι είναι ο ομιλητής στην Εκδήλωση.
Ο Πανιερώτατος έκλεισε το χαιρετισμό του με ένα ποίημα μεταφέροντας την ελπίδα στον κάθε αγωνιζόμενο και πονεμένο Έλληνα.
Στη συνέχεια της Εκδήλωσης η Χορωδία της Μητροπόλεως "Ταμασέων ωδές", υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μαρίας Χριστοδουλίδου, απέδωσε κατά εξαίρετο τρόπο επετειακά τραγούδια.
Κύριος Ομιλητής στην Εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Στον μεστό θεολογικό, ιστορικό και συνάμα ποιητικό λόγο του, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε τα γεγονότα που οδήγησαν στην άλωση της Πόλης.
Περιέγραψε με λεπτομέρειες τις καταστροφές που έφεραν οι ανίεροι κατακτητές, την ασέβεια και τον μαγαρισμό που έδειξαν στα ιερά και τα όσια μας και εξήρε τον πόνο που άφησαν πίσω τους οι αιμοσταγείς Οθωμανοί.
Αναφέρθηκε μέσα από την πλούσια παράθεση κειμένων στη νοσταλγία των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Πόλης και σφράγισε το λόγο του μεταδίδοντας την ελπίδα που υπάρχει στη ψυχή του κάθε Έλληνα και που στηρίζεται στην βοήθεια του Θεού.
Κατέληξε με την αναφορά στο μεγαλείο της Ρωμιοσύνης απαγγέλοντας τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη "Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκε για να την ιξηλείψη... η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει".
Φορτισμένο συγκινησιακά το πολυπληθές ακροατήριο, στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να απολαύσει το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επετειακά τραγούδια και χορούς από τον πονεμένο λαό του Θρυλικού Πόντου και συγκεκριμένα από τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Κύπρου "ΜΕΤΑΜΌΡΦΩΣΗ".
Να αναφερθεί ότι την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της 2ας Μεραρχίας, Κοινοτάρχες της Περιοχής και πλήθος κόσμου.