Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ναρκοπέδιο θανάτου η Μοσούλη – Οι πολιορκημένοι πολίτες τρώνε έντομα για να επιβιώσουν

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που έχουν απομείνει στις τρεις συνοικίες της βορειοδυτικής Μοσούλης, ολόγυρα πολιορκημένοι από τον ιρακινό στρατό, γνωρίζουν ότι τους περιμένει βέβαιος θάνατος και φροντίζουν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερες απώλειες μπορούν στους πολιορκητές τους.
  
Οι τζιχαντιστές τοποθετούν νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού, ακόμα και στις εισόδους των σπιτιών για να εμποδίσουν τους πολίτες να διαφύγουν, αποσκοπώντας να τους κρατήσουν ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Αρκετές χιλιάδες αμάχων παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης και το Ισλαμικό Κράτος είναι αποφασισμένο να τους έχει μαζί του μέχρι το τέλος.
Το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών μέσα στη Μοσούλη είναι η Παλιά Πόλη, η οποία έχει στενά σοκάκια από τα οποία δεν περνά ούτε αυτοκίνητο, προσφέροντας την καλύτερη οχύρωση στους πολιορκημένους εξτρεμιστές.
Για να αποφύγουν αεροπορικές επιδρομές που θα τους εξολόθρευαν μαζικά, κρατάνε τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και έτσι οι ιρακινές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να δίνουν οδομαχίες μέτρο προς μέτρο με σημαντικές απώλειες.
Η ιρακινή κυβέρνηση θα ήθελε να τελειώσει τη μάχη της Μοσούλης μέχρι τις 27 Μαΐου, όταν ξεκινά το Ραμαζάνι, ή τέλος πάντων να είναι σε θέση μέχρι τότε να ανακηρύξει νίκη και απελευθέρωση ολόκληρης της πόλης, ανεξάρτητα εάν κάποιοι μικροί θύλακες εξτρεμιστών συνεχίζουν να αντιστέκονται.
Στη συνοικία Σίχα της Μοσούλης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι τζιχαντιστές έδεσαν τους πολίτες με αλυσίδες και τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες για να μετακινηθούν, κρυμμένοι πίσω από τους αμάχους.
Όταν διένυσαν την απόσταση που ήθελαν με ασφάλεια, αφού ο ιρακινός στρατός δεν άνοιξε πυρ εναντίον των τρομοκρατών εξαιτίας των αλυσοδεμένων αμάχων, τότε οι τζιχαντιστές τους άφησαν να φύγουν.
Δυστυχώς εκατοντάδες είναι οι νεκροί άμαχοι στη Μοσούλη από τους βομβαρδισμούς του Διεθνούς Συνασπισμού και της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για στοχευμένα χτυπήματα σε στόχους των τζιχαντιστών.
Τραγική είναι και η πείνα των πολιορκημένων. Λέγεται ότι οι πολιορκημένοι πολίτες τρώνε έντομα και βρασμένο σιτάρι για να επιβιώσουν.
    tribune