Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η Συρία κερδίζει 'το χαμένο' έδαφος της

Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη Δαμασκό
Στρατεύματα του συριακού καθεστώτος προέλασαν σε συνοικία την οποία ελέγχουν οι αντάρτες,
 συνεχίζοντας την προσπάθειά τους να αναγκάσουν τους αντικαθεστωτικούς να υπογράψουν μια συμφωνία για την απομάκρυνσή τους από αυτήν, γνωστ0ποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το βράδυ της Τετάρτης «τα στρατεύματα του καθεστώτος κατάφεραν να προελάσουν στη συνοικία Καμπούν», ανατολικά της πρωτεύουσας, ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία διευκρίνισε πως οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα.
Κατέλαβαν κάποια ακίνητα και μια εταιρεία ηλεκτροδότησης στην περιφέρεια της συνοικίας, μία από τις έξι τη Δαμασκό που συνεχίζουν να βρίσκονται πέραν του ελέγχου του καθεστώτος.
«Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους αντάρτες ώστε να εξωθηθούν να δεχθούν μια συμφωνία απομάκρυνσής τους» από τη συνοικία, έκρινε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το καθεστώς θέλει να τους αναγκάσει να φύγουν για να (ανα)καταλάβει τη συνοικία», πρόσθεσε.
Μια πηγή στις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος που βρίσκεται στο πεδίο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αντάρτες αρνούνται να πάνε στη συνοικία της Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) μετά την απομάκρυνσή τους, όπως έχει συμβεί σχεδόν με όλους τους αντάρτες και τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από άλλες περιοχές.
Ζητούν, κατ’ αυτή την πηγή, να εγκατασταθούν στην Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών πολύ κοντά στην πρωτεύουσα.
Το καθεστώς προσπαθεί να αποσπάσει από τους αντάρτες στην Καμπούν την έγκρισή τους σε μια συμφωνία απομάκρυνσης παρόμοια με εκείνη βάσει της οποίας πάνω από χίλιοι αντάρτες και πολίτες εγκατέλειψαν τη Δευτέρα την Μπαρζέ, παρακείμενη συνοικία βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση του είδους στην περιοχή της πρωτεύουσας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.
Όμως η εκκένωση αυτή μοιάζει να έχει διακοπεί.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το καθεστώς είχε υποσχεθεί ότι θα απελευθέρωνε 15 φυλακισμένους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απομάκρυνση των ανταρτών από την Μπαρζέ και δεν το έκανε, ωθώντας τους αντάρτες να αρνηθούν να συνεχίσουν την επιχείρηση.
Πλην της Μπαρζέ και της Καμπούν, οι αντάρτες είναι παρόντες σε άλλες τέσσερις συνοικίες της Δαμασκού—την Τζομπάρ, την Τανταμούν, την Τεσρίν και το Γιάρμουκ.
Οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν απολέσει τεράστιες περιοχές αντιμέτωποι με τις επιχειρήσεις του καθεστώτος, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, κι έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν συμφωνίες απομάκρυνσης των δυνάμεών τους από πολλά από τα μέχρι πρότινος προπύργιά τους.
Πάνω από 320.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος που σταδιακά έγινε ένας όλο και πιο περίπλοκος πόλεμος.
11/05/2017 17:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός

mignatiou.com