Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Γερμανός οικονομολόγος: «Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με περικοπές στις συντάξεις»

Συνέντευξη στην Saarbrücker Zeitung για την αποτελεσματικότητα του νέου ελληνικού πακέτου περικοπών παραχώρησε ο Γκούσταβ Χορν, καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας
του Ντίσελντορφ και επιστημονικός διευθυντής του Hans Böckler Stiftung,που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα.
  
Ο γερμανός οικονομολόγος δεν συμμερίζεται την ανακούφιση των διεθνών χρηματαγορών μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.
«Αυτό το πακέτο λιτότητας ακολουθεί παλιές παραδόσεις και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να θέσει και πάλι εμπόδια στην κατανάλωση. Αφορά ευρύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. Mε επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ναι μεν οι ελληνικές συντάξεις ήταν υψηλές, ακόμη και σε σχέση με τη Γερμανία ,ωστόσο «το νέο πακέτο είναι κακό διότι μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συνακόλουθα φαινόμενα: από υψηλή ανεργία μέχρι την εξαθλίωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων».
Ο Γκ. Χορν εκτιμά ότι η Ελλάδα πράγματι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και στο συνταξιοδοτικό με παράλληλη όμως συγκρότηση ενός σταθερού συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.
Για τον ίδιο η συνολική σύλληψη των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας κινείται σε λάθος βάση διότι οδηγούν μόνο σε νέα ελλείμματα στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Στην ερώτηση, τέλος, αν θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας απαντά ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα η χώρα «με την στρατηγική των περικοπών δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής της λάθος στρατηγικής, η οικονομική ύφεση απειλεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα»
        tribune