Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ – Ο στόλος μας θα προστατεύσει την Κύπρο

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται σε παρασκηνιακό επίπεδο στην Αθήνα, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις πιέσεις της στην περιοχή, αποστέλλοντας πλατφόρμα για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,

 γράφει ο Βασίλης Σκουρής στην εφημερίδα «Ειδήσεις» την Πέμπτη.
  
Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας «Ειδήσεις» επιμένουν ότι η πλατφόρμα εξόρυξης θα αποσταλεί στο οικόπεδο 6 προς τα τέλη του Ιουνίου, προκειμένου να «κατοχυρώσει» στην πράξη τις παράνομες διεκδικήσεις της.
Η Αθήνα εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις πληροφορίες, καθώς μία τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά σε διπλωματικό επίπεδο -όπως ήδη έχει συζητηθεί- αλλά και με αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή.
«Καταλαβαίνουν όλοι ότι μία τέτοια ενέργεια δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στις «Ειδήσεις» ανώτερη πηγή του υπουργείου Άμυνας, ενώ ο Πάνος Καμμένος, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επεσήμανε πως «το υπουργείο και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει στην αναθεώρηση των στρατηγικών σχεδιασμών ανάλογα με τις εξελίξεις και σε σχέση με την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία».
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε δικαιωμένος για όσα είχε αναφέρει στις 2 Μαρτίου -ως ανώνυμη πηγή- στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε τότε, είχε προχωρήσει σε αυτή την ενημέρωση βασισμένος «στις ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει η Τουρκία και σκοπός μου ήταν να ενημερωθούν η κοινή γνώμη, η Βουλή, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί για όσα επρόκειτο να συμβούν».
Ο Π. Καμμένος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε απόρρητη ενημέρωση για τις παραβιάσεις και την προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, γράφουν οι «Ειδήσεις».
http://www.tribune.gr/politics/news/article/356149/tourki-tha-epichirisoun-geotrisi-stin-kypriaki-aoz-o-stolos-mas-tha-prostatefsi-tin-kypro.html