Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Κυνηγημένος ή διακεκριμένος πράκτορας;

Γκιουλέν, ο σπόνσορας του UCK και των αλβανών εμπόρων ναρκωτικών
Την εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι ο μεγάλος τούρκος ισλαμιστής ηγέτης Φετουλάχ Γκιουλέν, πνευματικός πατέρας του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ και του κόμματος του Ερντογάν, είναι ο μεγάλος σπόνσορας του αλβανικού ΟΥ ΤΣΕ KA
ενώ με δικά του κεφάλαια δημιουργήθηκε το τεράστιο δίχτυο των Αλβανών λαθρέμπορων ναρκωτικών στην βαλκανική και σε προέκταση σε όλη την Ευρώπη, κάνει η τουρκική εφημερίδα Aydınlık, στο φύλο της 4/7/2013.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, ο Wayne Madsen, πρώην υψηλόβαθμος πράκτορας της αμερικανικής NSA, αναφέρει σε απόρρητη αναφορά του για τις δραστηριότητες της Αλ Καιντα ότι ο γνωστός Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός σπόνσορας του γνωστού αλβανικού Ου Τσε Κα ενώ ήταν αυτός που στήριξε οικονομικά την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη ίδια αναφορά, ο Γκουλέν έχει στηρίξει τα τεράστια κυκλώματα του αλβανικού λαθρεμπορίου ναρκωτικών που έχει απλωθεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με εκατομμύρια δολάρια ετήσιο τζίρο. Δεν είναι άσχετο με την μεγάλη στήριξη του Γκουλέν προς το Κόσσοβο ότι όταν το 2008 ανακήρυξε επίσημα τη ανεξαρτησία του με προτροπή του ο Ερντογάν και η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Επίσης πάλι με προτροπή του Γκιουλέν το καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έσπευσε μετά την επικράτηση του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται και η άμεση ανάμειξη του Γκιουλέν στην πολυδιαφημιζόμενη made in USA «Αραβική Άνοιξη» στηρίζοντας τα ισλαμιστικά κινήματα καθώς στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας υπέρ των ισλαμιστών.

Αλλά για τον Γκιουλέν και για τον ρόλο του στα παγκόσμια ισλαμικά πράγματα έχουν γραφτεί κατά καιρούς στον ξένο τύπο εκτενή άρθρα. Τον έχουν αποκαλέσει «Απόστολο του Ισλάμ», «Μεσσία του Ισλάμ», Τούρκο Χομεϊνί», «Αναμορφωτή των Μουσουλμάνων». Απo το 2000 κυνηγημένος τότε από τους Τούρκους στρατηγούς ζει στις ΗΠΑ, όπου έχει τιμηθεί από πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Γεγονός είναι απετέλεσε όμως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των θρησκευτικών κινημάτων της Τουρκίας. Είχε τις δικές του θεωρίες για το Ισλάμ και είχε υποστηρίξει στην εφημερίδα «Σάμπαχ», ότι το «Ισλάμ δεν εδραιώθηκε και δεν διαδόθηκε στην Τουρκία από τους Άραβες, αλλά κατά την 50η επέτειο του εορτασμού της μετάβασης του Μωάμεθ από την Μέκκα προς την Μεδίνα, (έτος εγίρας), χίλιες περίπου οικογένειες Τούρκων που ζούσαν στην κεντρική Ασία, ασπάστηκαν τον μουσουλμανισμό». Αυτή η θεωρεία είναι η απαρχή της τουρκικής εκδοχής για την ισλαμική θρησκεία, σε αντιδιαστολή με την καθαρά αραβική.

Το μεγάλο του «όπλο» είναι τεράστιο δίχτυο ΜΜΕ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται για την προβολή της ισλαμικής του προπαγάνδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδα Μιλιέτ, ο Γκιουλεν έχει υπό τον έλεγχο σε 80 περιοχές της Τουρκίας : 45 βακούφια, (δηλαδή οικονομικά εκμεταλλεύσιμα ιδρύματα), 18 οίκους προσευχής, 89 ειδικά κατηχητικά σχολεία, 207 εμπορικές εταιρείες, 373 διδασκαλεία και 500 μαθητικές εστίες. Στο εξωτερικό υπό την διοίκηση των Φετουλαχτσιλάρ δραστηριοποιούνται 6 θρησκευτικά πανεπιστήμια, 236 Λύκεια, 2 δημοτικά σχολεία, 2 κέντρα διδασκαλίας τουρκικής γλώσσας, 6 προπαρασκευαστικά φροντιστήρια για το πανεπιστήμιο και 21 μαθητικές εστίες. Το τάγμα του Φετουλάχ (εφημερίδα Χουριέτ), εξέδιδε 14 περιοδικά με 300 χιλιάδες φύλλα, ελέγχει την εφημερίδα «Ζαμάν», πρώτη σε κυκλοφορία στην Τουρκία, δύο εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό «Σαμάνγιολού ή STV». Εκτός από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ο Γκιουλέν είχε δραστηριοποιηθεί στις δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής ένωσης, στην Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Σκόπια, Κριμαία, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πολλοί πολιτικοί παράγοντες των χωρών αυτών όπου είχαν ιδρυθεί τα σχολεία του Γκιουλέν, δεν είχαν κρύψει την ανησυχία τους, (όπως στην Βουλγαρία), και σχολίαζαν αρνητικά τις ενέργειες αυτές υποστηρίζοντας ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονταν πολιτικές σκοπιμότητες και μια γενικότερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Πολλά από τα ιδρύματα αυτά επιχορηγούνταν από Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν από τον Γκιουλέν. Πάγια επιθυμία του είναι η άμεση δραστηριοποίηση του και στην Ελλάδα και μάλιστα έχει επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ του ανοίγματος σχολής Ισλαμικών σπουδών στην Θεσσαλονίκη, (σίγουρα θα βρει ένθερμο συμπαραστάτη του τον τουρκολάγνο δήμαρχο της). Γι αυτό και η σύνδεση του με αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους αποκτά ιδιαίτερη διάσταση για την χώρα μας. Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν για οικονομική στήριξη εκ μέρους του Γκιουλέν στις τελευταίες προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μειονοτικό πρόβλημα στην Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα ενώ τα κεφάλαια του Γκιουλές εισρέουν για άνοιγμα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή τα οποία θα προπαγανδίζουν τις ισλαμιστικές του θέσεις.

Στην Τουρκία θεωρείται ότι είναι ο πνευματικός πατέρας του Ερντογάν και του Γκιούλ αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν διαρραγεί οι σχέσεις τους καθώς κάποιες προθέσεις του Ερντογάν να αυτονομηθεί από την αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Γκιουλέν που ακολουθεί φανερά φιλοαμερικανική στάση. Έτσι τα ΜΜΕ του Γκιουλέν έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν για αλαζονεία και έχουν ασκήσει έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης του χωρίς όμως να προχωρήσουν σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί του.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος