Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Και άλλο σκάνδαλο στην Γερμανία με το ISIS

Το Βερολίνο κατήγγειλε χθες Τετάρτη ότι στελέχη της αστυνομίας πιθανόν πλαστογράφησαν ένα έγγραφο το οποίο θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στη σύλληψη του Άνις Άμρι
πριν αυτός διαπράξει την επίθεση με φορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο.

Κατατέθηκε μήνυση κατ' αγνώστου και ζητήθηκε η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους κόλπους της βερολινέζικης δικαστικής αστυνομίας (LKA), σημείωσε ο Αντρέας Γκάιζελ, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Βερολίνου, που απολαύει καθεστώς ομόσπονδου κρατιδίου.



Σύμφωνα με τον Γκάιζελ, οι ερευνητές διέθεταν, πολλούς μήνες πριν από τη διάπραξη της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, επαρκή στοιχεία προκειμένου ο Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος ηλικίας 24 ετών ο οποίος παρακολουθείτο από την αστυνομία, να συλληφθεί.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία (σ.σ. τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή των βερολινέζων αστυνομικών) θα αρκούσαν για να εξασφαλιστεί η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του από την εισαγγελία», τόνισε ο Γκάιζελ.

Η παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Άμρι, οι οποίες ανεστάλησαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016 έπειτα από πολύμηνες υποκλοπές, είχαν αποκαλύψει ότι ενεχόταν σε διακίνηση ναρκωτικών από συμμορία και αυτό καθιστούσε τη σύλληψή του «απόλυτα εφικτή», κατά τον υπουργό.

Σε έγγραφο της αστυνομίας του Βερολίνου προφανώς «αλλάχθηκε η ημερομηνία», σε μια προσπάθεια κατά τα φαινόμενα να κρυφτεί η αμέλεια κατά την παρακολούθηση, καθώς σε αυτό δεν γίνεται λόγος παρά μόνο για μικρής κλίμακας διακίνηση, κάτι που δεν θα δικαιολογούσε τη σύλληψη του Άμρι με επείγουσες διαδικασίες, πρόσθεσε ο Γκάιζελ, ο οποίος έκανε για λόγο για «πλαστογραφία» και «αφαίρεση» σοβαρών αδικημάτων στο έγγραφο.

Η χειρότερη τζιχαντιστική επίθεση που έχει διαπραχθεί ποτέ στο γερμανικό έδαφος έφερε στο φως τις αδυναμίες του ομοσπονδιακού συστήματος, όπου τη δικαιοδοσία για την επιβολή του νόμου ή τις παρακολουθήσεις μοιράζονται τα 16 ομόσπονδα κρατίδια και το ομοσπονδιακό κράτος.

Ο Άνις Άμρι, η αίτηση του οποίου για τη χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί, χωρίς όμως να απελαθεί λόγω της έλλειψης συνεργασίας Γερμανίας-Τυνησίας, πριν ορκιστεί πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατάφερε να μη γίνει αντιληπτή η ριζοσπαστικοποίησή του από τις αρχές παρά την παρακολούθησή του, εξαιτίας πιθανότατα του διασκορπισμού των ευθυνών.

Ο Άμρι, που είχε φυλακιστεί στην Ιταλία πριν εισέλθει στην επικράτεια της Γερμανίας, κατάφερε εξάλλου να διαφύγει από τη γερμανική αστυνομία και μετά την επίθεση. Τελικά έπεσε νεκρός την 23η Δεκεμβρίου από τα πυρά καραμπινιέρων στο Μιλάνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ