Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η προσευχή της Άλωσης είναι το σύνθημά τους και καλούν τον κόσμο να προσευχηθεί.

Κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή στις 03.00 τα ξημερώματα έξω από την Αγιά Σοφιά
Kάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη οργανώνει ο αυτοαποκαλούμενος Σύνδεσμος Νέων Ανατολίας
 με στόχο την επανάληψη του αιτήματός τους να μετατραπεί ο χώρος σε μουσουλμανικό τέμενος, γράφει ο Μανώλης Κωστίδης στον «Ελεύθερο Τύπο».
  
Με αφίσες στους δρόμους και με μηνύματα στο Διαδίκτυο ο Σύνδεσμος αυτός, που έχει σχέσεις με ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις, καλεί τον κόσμο να συγκεντρωθεί αύριο (Σάββατο) στις 3 π.μ. για να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία.
Η προσευχή της Άλωσης είναι το σύνθημά τους και καλούν τον κόσμο να προσευχηθεί.
Σε σκίτσα που δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο αναφέρουν «θα μας πάρει η Αγία Σοφία ή εμείς θα πάρουμε την Αγία Σοφία».
Δεν είναι γνωστό πόσο πλήθος θα συγκεντρωθεί, πάντως παρόμοια πρωτοβουλία είχε γίνει και πέρυσι και είχαν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άνθρωποι.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν μουσουλμάνοι του ζητούσαν επίμονα να ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί, με έμμεσο τρόπο είχε αποφύγει να δεχθεί το αίτημα τονίζοντας πως «πολλά τζαμιά παραμένουν άδεια την ώρα της προσευχής. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και βλέπουμε».
Πάντως, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είχε οργανώσει τη μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών μέσα από την Αγία Σοφία με έναν ιμάμη να διαβάζει αποσπάσματα από το Κοράνι.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, Σαλίχ Τουράν, σε παλαιότερες δηλώσεις του υποστήριζε ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορόνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση».
Ο ίδιος προωθεί το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη.
Η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ελήφθη από τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Σύνδεσμος που διοργανώνει την τελετή πρόσκειται στο ρεύμα εκείνο του πολιτικού Ισλάμ που ακολουθεί την παράδοση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Νετσμετίν Ερμπακάν και δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, αν και προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, καταλήγει ο Μανώλης Κωστίδης στο δημοσίευμά του στον «Ελεύθερο Τύπο».
tribune