Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν απειλεί τον Τραμπ - Αν δεν υποχωρήσεις, εισβάλλω στη Συρία από τέσσερις κατευθύνσεις!

Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε.

Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές. Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Χρειάζεται προσοχή γιατί όσα συνέβησαν χθες στο Ιράκ, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο. Αν αντέξει, θα είναι πιο εύκολο να αντέξει και η Ελλάδα στο μεθεπόμενο, που θα χτυπήσει στις θάλασσές της.
Χρειάζεται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική εγρήγορση σε Αθήνα και Λευκωσία, δραστηριοποίηση ΚΑΙ του απόδημου ελληνισμού σε Ουάσινγκτον, Μόσχα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, και διπλωματική επιδεξιότητα. Αν ο ελληνισμός περάσει από αυτές τις συμπληγάδες χωρίς καν να χάσει την «ουρά» του, μπορεί να μπει ένα τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσής του, που έλαβε κατακλυσμιαίες διαστάσεις το 1923 και εντεύθεν.
Έλληνες γρηγορείτε.

Ο Κουρδικός Διάδρομος είναι μια «Επιχείρηση Περικύκλωσης της Τουρκίας» και η τουρκική απάντηση σ’ αυτό, το Plan B, είναι συνολική αντίδραση
Του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*
Μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την κρίση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες, και την μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει μετά τη στήριξη που παρέχουν στο PKK/PYD; Μπορούν οι δύο χώρες να ξαναβρούν την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης; Μπορεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Eρντογάν στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια νέα αρχή;
Χωρίς αμφιβολία, αυτός που πρέπει να κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διοίκηση των ΗΠΑ. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι κάτι απλό ή ανούσιο, είναι η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας – η ενότητά της, η πολιτική σταθερότητα και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news