Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πώς ένας κρατήρας αποτελεί μια ατόφια ελληνική απόδειξη 2.500 ετών

«Στο φως» μοναδικός κρατήρας του 400 π.Χ.
Για πρώτη φορά εκτέθηκε δημόσια στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας ερυθρόμορφος αττικός κρατήρας κρασιού (φωτό) που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. και διασώθηκε σχεδόν ανέπαφος
σε ανασκαφή που έγινε το 2014 σε κιβωτιόσχημο τάφο ανατολικά της Προσοτσάνης.

Ο κρατήρας παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο της 4ης Δραμοινογνωσίας 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν οι επί αιώνες στενοί δεσμοί της Δράμας με την τέχνη του οίνου και τη λατρεία του θεού Διονύσου.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Στράτος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο κρατήρας κρασιού εκτίθεται πρώτη φορά σε μία ξεχωριστή θεματική ενότητα του μουσείου, όπου γίνεται συνολική αναφορά στη λατρεία του θεού Διονύσου.

Ο κρατήρας χρονολογείται μεταξύ 380 και 370 π.Χ. και αποτελεί σημαντικό δείγμα ενός σπουδαίου αττικού εργαστηρίου, που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ενδοχώρα της Δράμας, γεγονός που φανερώνει την επέκταση της κεραμικής τέχνης αλλά και τη χρήση της από πρόσωπα της εποχής, που ανήκαν σε ανώτερη αστική τάξη.
Ο ερυθρόμορφος κρατήρας έχει ύψος 27 εκατοστά και διάμετρο 28 εκατοστά, ενώ στον διάκοσμό του έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Διόνυσο.
Στη μία πλευρά του αγγείου, στο κέντρο, φαίνεται όρθιος ο θεός με θύρσο (μακρό ευθύγραμμο ραβδί) και στα αριστερά του διακρίνεται η Αριάδνη σε σκηνή θεϊκού γάμου.
Οι δύο μορφές πλαισιώνονται από σατύρους. Στην άλλη πλευρά, στο κέντρο, στέκεται πάλι ο θεός Διόνυσος σε κίνηση με στραμμένο το πρόσωπό του προς τον ερωτιδέα, που τον πλησιάζει κρατώντας τύμπανο. Αριστερά και δεξιά του θεού βρίσκονται σάτυροι, ενώ όλες οι μορφές φέρουν στο κεφάλι στεφάνια που αποδίδονται με λευκό επίθετο χρώμα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης σημείωσε ότι η μακραίωνη σχέση της Δράμας με το κρασί πρέπει να συνεχιστεί και να αποτελέσει μια μεγάλη επένδυση για την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα από 5.000 στρέμματα αμπελιών καλλιεργούνται σήμερα στη Δράμα.