Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ο διπλωμάτης Γ. Γουόκερ είναι πίσω από την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο οποίος είχε σκιώδη ρόλο στη σφαγή του Ρατσάκ το 1999

 Από τη
Θεανώ Καρούτα
 Εναν ένθερμο -πλην όμως και παραδοσιακό- υποστηρικτή τους έχουν βρει τα εθνικιστικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αλβανών στο πρόσωπο του Αμερικανού Γουίλιαμ Γουόκερ. Του ανθρώπου που από τη θέση του επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κοσσυφοπέδιο προώθησε έμπρακτα όσο κανείς άλλος την ιδέα και το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας»!

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, κρατώντας έναν ιδιαίτερα σκιώδη ρόλο, δεν δίστασε -σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς- να χρησιμοποιήσει τη σφαγή στο Ρατσάκ του Κοσσυφοπεδίου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ως μοχλό πίεσης για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ. Στο Ρατσάκ στις αρχές του 1999 βρέθηκαν τα πτώματα 45 Αλβανών, για τη δολοφονία των οποίων η αποστολή του ΟΑΣΕ υπό τον Γουόκερ, χωρίς να έχει καμία ένδειξη, κατηγόρησε τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η «σφαγή αμάχων», η οποία δεν αποδείχτηκε και που ακόμη και τότε χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο «σκηνοθετημένη» ενέργεια με στόχο την ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον του Μιλόσεβιτς, επιτέλεσε τον ρόλο της, καθιστώντας μονόδρομο την απόφαση για τον νατοϊκό βομβαρδισμό της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Γουόκερ (η προτομή του οποίου υπάρχει σήμερα στο Κόσοβο) «ξαναχτύπησε» την περασμένη Δευτέρα με μια ομιλία στην Πρίστινα, με αφορμή τη συμπλήρωση 17 ετών από την ίδρυση του κόμματος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Εκεί δεν δίστασε να αναφερθεί στο σχέδιο ενοποίησης «των Αλβανών της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της διασποράς».

Ο διπλωμάτης είπε ότι από το 1999 εργάζεται πάνω στο σχέδιο της ενοποίησης των απανταχού Αλβανών και επισκέπτεται το Κόσοβο με στόχο την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα -όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο- μετέδωσαν με ενθουσιασμό τα μεγάλα λόγια του Αμερικανού, που ήχησαν εξαιρετικά στα αυτιά των «μεγαλοϊδεατιστών» Αλβανών της κοσοβαρικής πρωτεύουσας. «Τώρα είναι η ώρα για το τελευταίο βήμα. Είναι η ώρα να επιτευχθεί ο στόχος» είπε ο Γουόκερ, «χαϊδεύοντας» στοργικά τα αλυτρωτικά όνειρα των απανταχού Αλβανών.