Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η υπέρτατη πρόκληση – Η Αγία Σοφία τζαμί για να προσεύχονται ο Ερντογάν και οι οπαδοί του

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ξανά τζαμί και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους αξιωματούχους του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα κάνουν σε αυτή τις προσευχές της Παρασκευής, γράφει τη Δευτέρα η τουρκική ημερήσια εφημερίδα Sözcü.
  
Το άρθρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράφει η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ζεϊνέπ Γκούρτζανλι (Zeynep Gürcanlı), η οποία σημειώνει ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί για να ενισχύσει τον Ερντογάν ψηφοθηρικά στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
«Εν μέσω της κουβέντας σχετικά με τη σύγκρουση σταυρού και ημισελήνου [έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στην Τουρκία και με αφίσες που δείχνουν έναν άνδρα με ένα σταυρό να παλεύει έναν άλλο που κρατά μια ημισέληνο], γίνεται σοβαρή συζήτηση στο Προεδρικό Παλάτι για σχέδια που αποσκοπούν στο να πάψουν την Αγία Σοφία από μουσείο και να ανοίξει ξανά ως χώρος προσευχής μουσουλμάνων πλήρως λειτουργικός [θρησκευτικά]», γράφει η δημοσιογράφος.
Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον ανατολικορωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537 μ.Χ. Το 1453 ο Μωάμεθ ο Πορθητής τη μετέτρεψε σε τζαμί. Το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ την έκανε μουσείο.
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε εργοδότες στο Βέλγιο και στη Γαλλία που απέλυσαν εργαζόμενες επειδή φορούσαν τη μουσουλμανική μαντίλα στους χώρους εργασίας τους.
Αυτό σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερμηνεύθηκε ότι ο θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ χριστιανισμού και ισλάμ στην Ευρώπη ξεκίνησε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο μεταξύ του σταυρού και της ημισελήνου. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση», είπε ο Ερντογάν.
Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ επειδή είχε την επιθυμία να δημιουργήσει ένα δυτικότροπο κοσμικό κράτος, έκανε την Αγία Σοφία μουσείο ώστε να δείξει στη Δύση ότι οι προθέσεις του ήταν φιλικές.
Η μετατροπή της σε τζαμί πρώτον στρέφεται ενάντια στον κοσμικό χαρακτήρα της κεμαλικής Τουρκίας και δεύτερον αποσκοπεί στο να προκαλέσει ολοκληρωτική σύγκρουση με τις δυτικές χώρες που είναι χριστιανικές.
tribune