Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Θάνατος αιωρείται στην Ευρώπη

Ανιχνεύτηκε πρώτα στη Νορβηγία. Επιστήμονες ακόμη ψάχνουν να βρουν από πού διέρρευσε
Από την
Eλενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Mυστήριο καλύπτει την ξαφνική εμφάνιση αυξημένων επιπέδων του ραδιενεργού Ιωδίου 131 στην ατμόσφαιρα σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει από πού προέρχεται. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ραδιενεργό υλικό ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στη βόρεια Νορβηγία στις αρχές Ιανουαρίου. Εκτοτε, ωστόσο, έχει εξαπλωθεί στη Φινλανδία, στην Πολωνία, στην Τσεχία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Οι Αρχές, παρά το γεγονός ότι το Ιώδιο 131 ανιχνεύτηκε στις αρχές του χρόνου, δεν είχαν προβεί σε ανακοίνωση έως πριν από λίγες μέρες, ενδεχομένως γιατί δεν γνωρίζουν από πού διέρρευσε. Περισσότερες έρευνες, αντί να διαλευκάνουν το μυστήριο, το ενίσχυσαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Ιώδιο 131 συναντάται συνήθως μαζί με άλλα ραδιενεργά υλικά, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο ανιχνεύτηκε μόνο του. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Ιώδιο 131 έχει χρόνο ημιζωής μόλις οκτώ ημέρες, οι ειδικοί θεωρούν ότι η διαρροή πρέπει να έγινε πρόσφατα. Οι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτήθηκαν και από το γεγονός ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε στην Ευρώπη ένα αεροσκάφος που μπορεί να ανιχνεύει και να απομονώνει ραδιενεργές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο το ειδικό αυτό αεροσκάφος απέτυχε στην αποστολή του.
Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια για την εξήγηση της ύπαρξης Ιωδίου 131 στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα κάνει λόγο για πιθανή μυστική πυρηνική δοκιμή της Ρωσίας στην Αρκτική ή ενδεχομένως για κάποιο πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή. Ενα άλλο σενάριο κάνει λόγο για πιθανή διαρροή από κάποια φαρμακευτική εταιρία που χρησιμοποιεί το Ιώδιο 131, η οποία δεν δήλωσε το ατύχημα στις Αρχές.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές Αρχές καθησυχάζουν το κοινό υποστηρίζοντας ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία, καθώς οι ποσότητες που διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα είναι πολύ μικρές.