Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Πού είναι ο εξοπλισμός για τη δολοφονία Ερντογάν;» αναρωτήθηκε ο αντεισαγγελέας Νίκος Παντελής τονίζοντας ότι οι 8 δεν θα έχουν δίκαιη δίκη - Πώς συνέκρινε την υπόθεση των 8 με την καταδίκη των χουντικών σε θάνατο το 1975 - Απόστολος Δοξιάδης: Σώστε τους

Τρίτος κατά σειρά εισαγγελέας, ο Νίκος Παντελής, εισηγήθηκε σήμερα στον Άρειο  Πάγο  να μην εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην γείτονα χώρα, καθώς θα υποστούν απάνθρωπη συμπεριφορά, αλλά δεν θα έχουν και δίκαιη δίκη.
             
Ο Νίκος Παντελής, με μία αναλυτική εισήγησή του  εξήγησε τους λόγους για τους οποίους   οι τέσσερις  στρατιωτικοί δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα σχετικά  με την απόπειρα του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.


      
Ο αντεισαγγελέας Νίκος Παντελής
 
Στο  Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Χρυσούλα Παρασκευά, συζητήθηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση  το αίτημα των Τουρκικών αρχών να εκδοθούν τέσσερις εκ των 8 εκζητουμένων στρατιωτικών οι οποίοι  μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αυτομόλησαν  και  προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
        
Πρόκειται για τους στρατιωτικούς  Ferudum Caban, Gencay Bayuk, Ahmet Guzel και Mesut Firat, τους οποίους οι Τουρκικές αρχές τους εκζητούν προκειμένου να δικαστούν   για τα αδικήματα:
 α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος  με βία και καταναγκασμό,
β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,
γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και
 δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
        
Οι αρεοπαγίτες με τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του  Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις,   καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη  γείτονα χώρα οι  Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από  ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ήδη, τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου εισηγήθηκαν κατά τις   ακροαματικές διαδικασίες να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς κινδυνεύουν να υποβληθούν σε  βασανιστήρια, να φυλακιστούν και ακόμη να θανατωθούν, εφόσον επανέλθει η ποινή του θανάτου.

Αναλυτικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  τόνισε: «Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτον σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια.
Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της Θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και   την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του Εφετείου Αθηνών το 1975.

Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφασή του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα».
         
Παράλληλα, ο κ. Παντελής έκανε  αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η Ιταλική Δικαιοσύνη παρά τις όποιες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία Δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης» Και αναρωτήθηκε ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;».
         
Ο εισαγγελικός λειτουργός  τόνισε ότι    η απόφαση του δικαστηρίου είναι "μονόδρομος" για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που "ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους" και πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο» και διερωτήθηκε και πάλι:  «Αν υπήρχε εξοπλισμός πού είναι;».
 
Οι μάρτυρες 
Σήμερα και πάλι κατέθεσαν   μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι περιέγραψαν τι γίνεται στη γείτονα χώρα  μετά την απόπειρα  πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου με τις απολύσεις χιλάδων δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών και τις συλλήψεις πολιτών.
          
Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: "Έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους".

Οι 4 Τούρκοι    
Τέλος, και οι  4 Τούρκοι στρατιωτικοί ζήτησαν να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα, τονίζοντας   ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης ενώ εξέφρασαν φόβους για    τη ζωή τους.
          
Οι ίδιοι περιέγραψαν τί συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διάσωσης τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.
         
Ένας εκ των εκζητουμένων ανάφερε ότι "η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας"   και στην συνέχεια ανάφερε ότι προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα "επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε γιατί κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει".

Ακόμα ανέφεραν οι 4 ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές και  ένας εκ των στρατιωτικών τόνισε  ότι η έγκυος σύζυγός του απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα και προσέθεσε: "Θέλω να σας πω ότι δεν έχει πλέον εισόδημα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μας. Μάλιστα, ο πατέρας μου της είπε στο τηλέφωνο να της δώσει κάποια χρήματα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του επεσήμαναν ότι πρόκειται για δωρεά σε τρομοκρατική οργάνωση".
         
Οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων και για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς θα δημοσιευθούν στις 23 Ιανουαρίου.