Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Παυλόπουλος: Αμφισβήτηση της Λωζάνης είναι αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ

Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων,

όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,
 κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πορτογάλος ομόλογός του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ' εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ' όλους πλήρως σεβαστή. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι η Αθήνα «καθιστά σαφές ότι, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε, ότι «αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

O κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις δυο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την οικονομική και την προσφυγική.

Για την οικονομική κρίση επανέλαβε την ανάγκη να «εξαλείψουμε την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Για το προσφυγικό ζήτημα, επανέλαβε ότι «μας θέτει όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες προ των ευθυνών μας αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες υπό όρους γνήσιου Ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

» Τους δε τρομοκράτες και εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας ως εγκληματίες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπροσθέτως, επισημαίνω πως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ευρωπαϊκή αρχή της Αλληλεγγύης, και στον τομέα των προσφύγων, αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου. Ήτοι κανόνα η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται κυρώσεις, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος επισκέπτεται το Δημαρχείο της Λισαβόνας όπου θα τον υποδεχθεί ο δήμαρχος της Φερνάντο Μεντίνα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του σώματος Φέρο Ροντρίγκες.

Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.