Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Δραματική προειδοποίηση Γκορμπατσόφ: Φαίνεται ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο

«Φαίνεται ότι κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο»! Τη δραματική αυτή διαπίστωση έκανε ο ιστορικός και τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε άρθρο του στο περιοδικό Time.
Απευθύνει δε έκκληση τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκηρύξουν κατηγορηματικά τον πυρηνικό πόλεμο, θέτοντας τους δύο ηγέτες προ των ευθυνών τους.
«Ο κόσμος σήμερα έχει κατακλυστεί από προβλήματα. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δείχνουν να είναι σε σύγχυση. Αλλά δεν υπάρχει πιο επείγον πρόβλημα απ’ την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και της νέας κούρσας εξοπλισμών. Κι η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός αυτής της καταστροφικής κούρσας. Η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δραματική προειδοποίηση Γκορμπατσόφ: Φαίνεται ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο
Επισημαίνει δε την μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ευρώπη κι υπογραμμίζει πώς ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα όπλα και δυνάμεις τους σε απόσταση αναπνοής οι μεν από τους δε.
Τονίζει ακόμη ότι οι αμυντικές δαπάνες διογκώνονται την ώρα που οι κρατικοί προϋπολογισμοί δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις βασικές προνοιακές ανάγκες των πολιτών.
«Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται ολοένα και πιο πολεμοχαρείς και τα αμυντικά δόγματα όλο και πιο επικίνδυνα... Σχολιαστές και τηλεπερσόνες μπαίνουν στο χορό των φιλοπόλεμων. Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο», αναφέρει ο 85χρονος πολιτικός.
Καλεί στο πλαίσιο αυτό τον Ντόναλντ Τραμπ και το Βλαντιμίρ Πούτιν να μιμηθούν το παράδειγμα του ίδιου και του Ρόναλντ Ρήγκαν που διακήρυξαν στην ιστορική συνάντησή τους το Νοέμβριο του 1985 στη Γενεύη ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει» και να συνεδριάσει ειδικά για το θέμα αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
« Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα έπρεπε να προέλθει απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν – τους προέδρους δύο χωρών, που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη και φέρουν ως εκ τούτου ιδιαίτερη ευθύνη», είπε και συμπλήρωσε με μια ρήση του Ρούζβελτ: «τώρα είναι ο καιρός για αποφάσεις και για δράση», καταλήγει ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.