Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορία εξευτελίζεται, τα σύνορα καταργούνται και τα πολεμικά πλοία γίνονται ξενοδοχεία

Του Παντελή Δ. Καρύκα
Το παλαιό αρματαγωγό «Λέσβος» ήταν το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που διακρίθηκε στον καταστροφικό πόλεμο – ναι τέτοιος ήταν – του 1974, επιχειρώντας ολομόναχο στα νερά της Κύπρου.
Σήμερα το νέο, ομώνυμό του πλοίο, γίνεται πλωτό ξενοδοχείο, με σύμφωνη γνώμη πρωθυπουργού και συνεταίρου του, υπουργού Άμυνας για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες του κέντρου της Μόρια στο νησί της Λέσβου, το οποίο κέντρο κάηκε δύο φορές τους προηγούμενους μήνες από τους ενοίκους του.
Το ότι η πολιτική της κυβέρνησης και στο μεταναστευτικό, έχει αποτύχει παταγωδώς, είναι εμφανές. Άλλα ότι θα έφτανε στο σημείο, για να καλύψει την ανεπάρκειά της, να μετατρέψει σε ξενοδοχείο ένα πολεμικό πλοίο η αποστολή του οποίου μόνο αυτή δεν είναι αγγίζει άλλες σφαίρες.
Βέβαια για έναν πρωθυπουργό που υποστήριζε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα το όνομα «Λέσβος» μάλλον σημαίνει πολύ λίγα, ίσως και τίποτα – αμφιβάλουμε αν πέρα από κάποια ιδεολογικά, ιδεοληπτικά κλισέ ο εν λόγω κύριος γνωρίζει κάτι για τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974.
Για κάποιους όμως που θυμούνται τον κυβερνήτη του τότε σκάφος, τον Ελευθέριο Χανδρηνό και το πλήρωμά του που αψήφησε ολόκληρη την τουρκική ναυτική και αεροπορική δύναμη και ήταν υπεύθυνοι για την βύθιση ενός τουρκικού αντιτορπιλικού, την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε ένα ακόμα, την κατάρριψη τουλάχιστον τριών τουρκικών μαχητικών και τον βομβαρδισμό των τουρκικών θέσεων στην Κερύνεια, το όνομα αυτό λέει πολλά.
Δεν αξίζει το «Λέσβος» να καταντά ξενοδοχείο. Αν ο κ. Μουζάλας είναι ανίκανος για οτιδήποτε άλλο ας πληρώσει πραγματικά ξενοδοχεία από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν αξιοποίησε για το προσφυγικό για να φιλοξενήσει εκεί τους ταλαίπωρους συνανθρώπους μας. Όχι όμως σε ένα κομμάτι ιστορίας του ενδόξου Πολεμικού Ναυτικού που, σε τελική ανάλυση, προορίζεται για άλλη χρήση και κινείται και δρα με χρήματα των Ελλήνων και προς όφελος των Ελλήνων, είτε αρέσει, είτε όχι.
Η σημαία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει υποσταλεί ποτέ. Όποιο ελληνικό πλοίο βυθίστηκε, βυθίστηκε με την σημαία κυματίζουσα χωρίς να παραδοθεί, αν σας λέει κάτι εγκέφαλοι του άρπα – κόλα της κυβέρνησης. Και το όνομα «Λέσβος» είναι σύμβολο και για μας και για τους απέναντι που με γέλια, πιστέψτε μας, βλέπουν την κατάντια μας.
Άδικα δηλαδή θα αποφασίσει αύριο ο Ερντογάν να στείλει κι άλλους μετανάστες – πρόσφυγες στην Ελλάδα σκεπτόμενος πως ίσως μετατρέψουμε και τις φρεγάτες του στόλου σε κοιτώνες;