Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Σόδομα και Γόμορα, μεταφράζονται σε επιστήμη και προοδευτικότητα...αυτοκαταστρεφόμαστε!

Δημιούργησαν από χοίρο και άνθρωπο την πρώτη Xίμαιρα


Στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη οργάνων (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ κ.ά.)  στα υβρίδια για μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς
Η ιδέα και μόνο έχει προσφέρει αρκετό υλικό για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που συνδυάζουν την επιστημονική φαντασία με τον τρόμο. Και τώρα η επιστήμη κάνει τη φαντασία πραγματικότητα, μόνο που από αυτήν την εργαστηριακή πραγματικότητα ξεπηδούν αληθινά ερωτήματα που προκαλούν τρόμο.

Η μυθική Χίμαιρα, με την όποια μορφή τής δίνουν οι επιστήμονες, τώρα προκαλεί ανατριχίλα, καθώς κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι πλάσματα που θα δημιουργηθούν στο εργαστήριο δεν θα «ξεφύγουν» τελικά, από λάθος ή εσκεμμένα, με τα αποτελέσματα στη συνέχεια να είναι απρόβλεπτα.
Εμβρυα χοίρων, λοιπόν, που όμως ήταν και λίγο... «ανθρώπινα», κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, κάνοντας σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξέλιξης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, αφού μια ιδεατή τέτοια διαδικασία θα ήταν η δημιουργία ανθρώπινων οργάνων που μεγαλώνουν σε σώμα ζώων και στη συνέχεια μεταμοσχεύονται. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα αυτά έμβρυα χοίρων, που ονομάζονται χιμαιρικά, ήταν κατά περίπου 0,001% ανθρώπινα, αφού προέκυψαν από συνδυασμό κυττάρων και από τα δύο είδη.
Προοπτική
Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν μέσα σε τέτοια υβριδικά ζώα ανθρώπινα όργανα (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ κ.ά.) προοριζόμενα προς μεταμόσχευση σε ασθενείς. Βέβαια μια τέτοια προοπτική δεν είναι κοντινή, καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όπως παραδέχθηκαν οι επιστήμονες, αλλά και βιοηθικοί προβληματισμοί.

Για τη δημιουργία της Χίμαιρας, ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εισήχθησαν σε έμβρυο χοίρου, το οποίο στη συνέχεια εμφυτεύθηκε σε μια γουρούνα για διάστημα έως ενός μήνα.
Στη συνέχεια τα έμβρυα αφαιρέθηκαν για μελέτη, προτού υπάρξει γέννα. Προς το παρόν, η διαδικασία είναι ελάχιστα αποτελεσματική, καθώς, όπως έδειξαν τα πειράματα, από τα 2.075 έμβρυα που εμφυτεύθηκαν, μόνο τα 186 συνέχισαν να αναπτύσσονται μέσα στους θηλυκούς χοίρους.

Από την άλλη, όμως, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα κύτταρα λειτουργούσαν μέσα στους χοίρους, παρόλο που αποτελούσαν ένα μικρό μόνο μέρος του ζώου. Να σημειωθεί πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα ανθρώπινα κύτταρα ενσωματώνονται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των χοίρων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη νοημοσύνη του ζώου.