Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ανατροπή όλων, η Συρία θα γίνει όπως πριν

Για δεύτερη φορά ρωσικά αεροπλάνα προστάτεψαν τον τουρκικό στρατό στη Συρία
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS)

 στον νότιο τομέα της πόλης Αλ Μπαμπ, προπυργίου των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, που προσπαθούν να καταλάβουν οι ισλαμιστές μισθοφόροι της Τουρκίας μαζί με τα τουρκικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Είναι η δεύτερη φορά που η ρωσική πολεμική αεροπορία επεμβαίνει για να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον τουρκικό στρατό που υφίσταται συνεχώς ήττες ενώ πολιορκεί την Αλ Μπαμπ.
Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον υπό αμερικανική ηγεσία Διεθνή Συνασπισμό ότι δεν υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της στη Συρία.
Σημειώνουμε ότι ο Διεθνής Συνασπισμός είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στην Τουρκία ότι δεν θα την υποστήριζε για να πάρει την Αλ Μπαμπ.
Επίσης, η Τουρκία έχει 668 πολεμικά αεροπλάνα από τα οποία τα 240 είναι F-16. Δεν της φτάνουν για να βομβαρδίσει και να νικήσει μόνη της το Ισλαμικό Κράτος στην Αλ Μπαμπ; Χρειάζεται την αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών ή των Ρώσων;
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στον νότιο τομέα της συριακής πόλης, σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πιθανότατα ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν την Αλ Μπαμπ τις δύο τελευταίες ημέρες σε υποστήριξη της τουρκικής επιχείρησης».
Ισλαμιστές μισθοφόροι της Τουρκίας υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό στρατό προσπαθούν εδώ και πολλές εβδομάδες να αποσπάσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη, η οποία αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας και για την Τουρκία, καθώς η κατάληψή της αφαιρεί τη δυνατότητα ενοποίησης των τριών καντονίων που ελέγχουν οι Κούρδοι στον συριακό βορρά.
Αν και η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, διατηρεί κάποιες περιορισμένες σχέσεις με τη συριακή αντιπολίτευση, κυρίως με Σύρους δημοκρατικές αντάρτες που πολεμούν μαζί με τις κουρδικές YPG ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.
Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι υπέστησαν εξευτελιστικές ήττες από το Ισλαμικό Κράτος στα περίχωρα της Αλ Μπαμπ, με αρκετά τουρκικά τανκς Λέοπαρντ να καταστρέφονται κι άλλα να αιχμαλωτίζονται από τους τζιχαντιστές.