Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«Είναι δυνατόν να μη διδάσκεται ο Ακάθιστος Υμνος;»

Τις θέσεις του για τη δημιουργία χώρων λατρείας για τους μουσουλμάνους στη χώρα μας και τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών εξέφρασε χθες ο Κώστας Ζουράρις.
Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πολλών τζαμιών στην Ελλάδα για να μπορούν -όπως είπε- οι πρόσφυγες που μένουν εδώ να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά αισθήματά τους. «Είμαι κομμουνιστής, αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει 1.700% επιπλέον πρόσφυγες από την Τσεχία και τη Βουλγαρία».
Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον καθηγητή Φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά (του κινήματος των νεοορθοδόξων), ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία δεν πρέπει να είναι κατηχητικό.
«Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα εκπαιδευτήρια».
Αναγκαιότητα
«Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγια-Σοφιά. Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Υμνος, να μη διδάσκεται» πρόσθεσε.
Οσο για τις σχέσεις της Εκκλησίας και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, προέβλεψε ότι θα είναι πιο άνετες, ενώ επισήμανε ότι ούτε ο κ. Ιερώνυμος έπρεπε να αναφερθεί για τον κ. Φίλη, όπως το έκανε, ούτε ο πρώην υπουργός Παιδείας να επιμείνει στις προτάσεις του για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.
Ο κ. Ζουράρις είπε ακόμη ότι επεξεργάζονται την πρόταση του καθηγητή Γιάννη Καζάζη, ο οποίος θα επιτρέπει, στο πλαίσιο της εθελοντικής παρουσίας μαθητών της α΄ και β΄ γυμνασίου και λυκείου, να δημιουργηθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας Αρχαίων ελληνικών, ώστε σε μερικά χρόνια να έχουμε μια βάση 100.000 ανθρώπων που θα μιλούν και θα γράφουν τα αρχαία ελληνικά.