Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας...ο Ερντογάν φέρεται να αθέτησε τις τελευταίες συμφωνίες

Για λίγο αποφεύχθηκε κατάρριψη συριακών αεροσκαφών L-39ZA από τουρκικά F-16C block 40 της 181 Filo που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακίρ (8η AJU) σήμερα βόρεια από το Χαλέπι σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα  τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν σήμερα όλη την ημέρα πάνω από την βόρεια Συρία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νέες αεροπορικές επιδρομές από συριακά L-39ZA τα οποία προκάλεσαν μεγάλες απώλειες μόλις δύο ημέρες πριν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα συριακά αεροσκάφη επανεμφανίστηκαν σήμερα στην περιοχή της Αλ-Μπαμπ σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των δυνάμεων του FSA και του τουρκικού Στρατού προς την πόλη η οποία ελέγχεται από την ISIS προκειμένου να  διευκολύνουν τις δικές τους δυνάμεις και τις δυνάμεις του YPG/SDF να φτάσουν πρώτες, καθώς η πόλη έχει στρατηγική σημασία για τη μάχη που διεξάγεται στο Α. Χαλέπι.
Με την εμφάνιση των 2 συριακών αεροσκαφών που έφεραν καλάθους ρουκετών τα τουρκικά F-16 πήραν εντολή να προχωρήσουν σε κατάρριψή τους εάν αυτά εξαπέλυαν επίθεση. Τελικά αυτό απεφεύχθη καθώς τα συριακά αεροσκάφη ειδοποιήθηκαν για την παρουσία των τουρκικών και αποχώρησαν.
Άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στους δύο τύπους. Τα L-39 είναι εκπαιδευτικά που χρησιμοποιούνται σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και τα F-16 είναι μαχητικά εναέριας υπεροχής.
 

Ταυτόχρονα όμως ο τουρκικός Στρατός  μετέφερε εσπευσμένα   και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Atılgan βόρεια της αλ-Μπαμπ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συριακές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τουρκο-ανταρτικών δυνάμεων που μάχονται στο πλαίσιο της «Ασπίδας του Ευφράτη».
Να σημειωθεί βέβαια πως  το τουρκικό γενικό Επιτελείο διέψευσε εχθές ότι συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουρκικές δυνάμεις, αλλά παρόλα αυτά μετακινεί συστήματα SHORADS στη Συρία και διατηρεί σταθερή παρουσία με F-16 που περιπολούν πραγματοποιώντας συνεχείς εναέριους ανεφοδιασμούς!
Οι πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση στην αλ-Μπαμπ (η οποία ελέγχεται από την ISIS) και είναι στόχος τόσο των τουρκικών δυνάμεων και του FSA όσο και του συριακού Στρατού και των Κουρδών, είναι συγκεχυμένες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες τουρκικά μαχητικά πετούσαν όλη την ημέρα πάνω από το βόρειο Χαλέπι σε μια προσπάθεια να αναχαιτιζόσουν συριακά αεροσκάφη από το να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην αλ-Μπαμπ, επιθέσεις όμως τις οποίες το τουρκικό Επιτελείο λέει πως ουδέποτε έγιναν…
Το  “Atılgan” φέρεται  επί  τεθωρακισμένου ερπυστριοφόρου οχήματος  και προορίζεται για την προστασία τεθωρακισμένων μονάδων εν κινήσει, όπου το σύστημα είναι σταθεροποιούημενο  και προσφέρει την δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων FIM-92G Stinger ακόμη και όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει.
Ο πύργος φέρει 8 έτοιμα προς βολή βλήματα  FIM-92 με άλλα 16 έτοιμα για φόρτωση.  Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή 3 χλγρ. και έχει εμβέλεια που φτάνει έως και τα 8 χλμ. Ο τουρκικός Στρατός έχει υπό παραγγελία 80 συνολικά οχήματα.
Στο μεταξύ σε λουτρό αίματος εξελίσσεται η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» για τις τουρκικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος ο Στρατός απώλεσε ακόμη 5 στρατιώτες στην περιοχή της αλ-Μπαμπ μέσα σε 24 μόλις ώρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απωλειών στις 17 από την έναρξη της επιχείρησης στις 24 Αυγούστου.
 Τρεις από τους πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές της συριακής Αεροπορίας, ένας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του ενώ η πέμπτη απώλεια σημειώθηκε εχθές σε μάχες με την ISIS.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα βόρεια και δυτικά από την αλ-Μπαμπ υπάρχουν περί του 1500 με 3000 ενόπλους του FSA και διαφόρων άλλων ομάδων και περί τους 600 Τούρκους στρατιώτες.
 Όλη αυτή η δύναμη υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας και τεθωρακισμένων προσπαθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες να καταλάβει την αλ-Μπαμπ η οποία κατέχεται από ολιγάριθμους ενόπλους της ISIS (αφού οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει για τη Ράκκα και άλλα μέτωπα του πολέμου) χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα