Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Σαλίχ Μουσλίμ: «Η Τουρκία υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και δεν πρόκειται ποτέ να το πολεμήσει»

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης που κυβερνά το ντε φάκτο αυτόνομο κράτος των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, μιλάει για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και για τις επιδιώξεις της Αγκυρας
«Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία για να βοηθήσουν το Ισλαμικό Κράτος» λέει ο Σαλίχ Μουσλίμ, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) που κυβερνά τη Ροτζάβα, το ντε φάκτο αυτόνομο κράτος που ίδρυσαν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας. Ο κ. Μουσλίμ ήρθε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης για να παρευρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την Πέμπτη μίλησε σε τρεις εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες «Το Βήμα». «Εκτιμήσαμε αυτή την ευκαιρία για να έρθουμε στην Ελλάδα και να έχουμε επαφές με τον ελληνικό λαό καθώς και με τους Κούρδους που ζουν εδώ. Είναι επίσης μια ευκαιρία για να συναντηθούμε με τις αποστολές της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (σ.σ.: από το Βόρειο Ιράκ) και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (σ.σ.: του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας ή HDP), που επίσης προσκλήθηκαν στο συνέδριο».
Ο κ. Μουσλίμ έφθασε στην Ευρώπη από το Κομπανί της Βόρειας Συρίας. «Ηταν δύσκολο να βγω από τη Ροτζάβα διότι βρίσκεται υπό πολιορκία. Ολα τα σύνορα είναι κλειστά» είπε. Ο ίδιος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει διακινητές για να τον περάσουν ως τη Σουλεϊμανίγια του Βόρειου Ιράκ - διότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν έχει κλείσει τα σύνορα με τη Ροτζάβα, αν και αμφότερες κουρδικές.

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στόχος είναι να απελευθερωθεί η περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος. Ισχύει αυτό;
«Είναι ψευδές. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η Τουρκία υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και δεν πρόκειται ποτέ να το πολεμήσει. Η ανησυχία των Τούρκων είναι μήπως κοπεί ο διάδρομος ανάμεσα στη Ράκα (σ.σ.: την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους) και την Τουρκία. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (σ.σ.: που απαρτίζονται από κουρδικές, αραβικές, ασσυριακές, αρμενικές, τουρκμενικές και κιρκάσιες πολιτοφυλακές) και η διεθνής συμμαχία ετοιμάζονται να απελευθερώσουν τη Ράκα. Η επιχείρηση αυτή θα αρχίσει σύντομα και προϋποθέτει το να κοπούν όλοι οι διάδρομοι τροφοδοσίας προς την πόλη - οι κυριότεροι είναι δύο, ο ένας προς τη Μοσούλη και ο άλλος προς την Τουρκία. Οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα κόψουν τον δεύτερο, γι' αυτό εισέβαλαν στη Συρία και κατέχουν συριακό έδαφος με στόχο να διατηρούν ανοιχτό τον διάδρομο τροφοδοσίας ανάμεσα στη Ράκα και την Τουρκία. Τα εδάφη που κατέχουν οι Τούρκοι ανήκουν στη Ροτζάβα, είναι συριακό έδαφος».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ουσιαστικά δεν αντέδρασαν στην τουρκική εισβολή στη Συρία. Αισθάνεστε για άλλη μια φορά προδομένοι;
«Η Τουρκία συνηθίζει να εκβιάζει και να παζαρεύει. Είδατε και στην προσφυγική κρίση πώς εκβίασε την Ευρώπη. Ομοίως εκβιάζει τους Αμερικανούς ότι αν δεν της επιτρέψουν να εισβάλει στη Συρία, θα κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς διημείφθη ανάμεσα στους Τούρκους, τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, ακόμη και το συριακό καθεστώς, το οποίο επίσης δεν είπε κουβέντα για την τουρκική εισβολή - γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στους Τούρκους και τη Δαμασκό στην Αλγερία και στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι συνομιλούν με τους πάντες και εκβιάζουν».

Υπάρχει ο φόβος οι Κούρδοι της Συρίας να είναι οι μεγάλοι χαμένοι μετά τη λήξη του πολέμου και να μην αποκτήσουν κράτος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Πώς σκέπτεστε να προχωρήσετε;
«Ελπίζω ότι δεν θα σχεδιαστούν τα πάντα σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ερντογάν. Αν όλα γίνονταν ανάλογα με τις επιθυμίες των Τούρκων, οι Κούρδοι θα είχαν τελειώσει πριν από έναν αιώνα. Εμείς δεν σχεδιάζουμε μόνο για τη Ροτζάβα αλλά για ολόκληρη την Συρία, για μια σταθερή και δημοκρατική Συρία. Καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα στη Ροτζάβα. Ισως αύριο καταφέρουμε το ίδιο, με τη συνεργασία των Αράβων, σε ολόκληρη τη Συρία. Στοχεύουμε σε μια αποκεντρωμένη Συρία, μια ομοσπονδία με όλους τους λαούς της χώρας, Κούρδους, Αραβες, Τουρκμένους, Ασσύριους. Επί χιλιάδες χρόνια ζούσαμε μαζί. Σήμερα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που μπορούμε να διδάσκουμε στα παιδιά μας τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας στα σχολεία. Είναι μεγάλο βήμα και πρέπει να το συνεχίσουμε. Αυτή είναι η μοναδική λύση, όχι μόνο για τη Συρία αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο στόχος που προσπαθούμε να πετύχουμε».

Εχετε διαθέσει τις δυνάμεις σας, τις Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας (YPG), για την ανακατάληψη της Ράκας, όμως φαίνεται ότι θα προηγηθεί η μάχη για τη Μοσούλη, ίσως ξεκινήσει ακόμη και στις ερχόμενες εβδομάδες. Θα συμμετάσχετε σε αυτή;
«Εμείς οι Κούρδοι της Ροτζάβα έχουμε διαθέσει τις δυνάμεις μας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, είτε στα εδάφη μας στη Βόρεια Συρία είτε αλλού, ακόμη και στη Μοσούλη, αν χρειαστεί και μπορούμε. Το αν θα γίνει αυτό αποδεκτό ή όχι είναι άλλο ζήτημα. Το Ισλαμικό Κράτος πάντως είναι εχθρός μας, όπου και αν βρίσκεται».

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει δυνάμεις στην Μπασίκα (σ.σ.: ιρακινή πόλη βορειοανατολικά της Μοσούλης).  
«Η Τουρκία έστειλε στρατό στην Μπασίκα για να κρατήσει ανοιχτό τον διάδρομο τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη. Δεν πιστεύω ότι οι τούρκοι στρατιώτες θα πολεμήσουν ποτέ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αντίθετα το βοηθούν. Εχουν εκπαιδεύσει 2.000-3.000 στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα επιτραπεί στις δυνάμεις μας να αναμειχθούν στη μάχη της Μοσούλης. Υπάρχουν όμως και οι Πεσμέργκα (σ.σ.: η πολιτοφυλακή των Κούρδων του Ιράκ), οι Γιαζίντι και άλλοι. Ισως δεν χρειάζονται οι δικές μας δυνάμεις».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο στρατός της βρίσκεται στην Μπασίκα κατόπιν πρόσκλησης της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Παίζει δηλαδή το χαρτί τού διαίρει και βασίλευε ανάμεσα στους Κούρδους του Ιράκ, ιδίως ανάμεσα στον Μασούντ Μπαρζανί (σ.σ.: πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν), και το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (σ.σ.: του κ. Μουσλίμ).       
«Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί. Η Τουρκία υποστήριξε ότι προσκάλεσε τον στρατό της και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, όμως ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι (σ.σ.: πρωθυπουργός του Ιράκ) το αρνήθηκε. Αναμένουμε και από τον κ. Μπαρζανί να το διαψεύσει. Γνωρίζουμε ότι έχει οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά αναμένουμε δήλωσή του για το αν απηύθυνε πρόσκληση στον τουρκικό στρατό».

 
Ποια είναι η κατάσταση στη Ροτζάβα σήμερα;
«Πολύ δύσκολη. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Τουρκία που έχει κλείσει τα σύνορα, από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τη μοναδική δίοδο που είχαμε προς το Βόρειο Ιράκ την έκλεισαν τα αδέρφια μας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Από καιρού εις καιρόν έρχεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του αεροδρομίου του Καμίσλι (σ.σ.: πόλη στη Βορειοανατολική Συρία). Αλλά κυρίως τροφοδοτούμαστε μέσω των λαθρεμπόρων οι οποίοι περνούν ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος ή την Τουρκία. Λόγω αυτού υπάρχουν ελλείψεις και τα πάντα είναι πανάκριβα. Ο ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει. Είναι πολύ δύσκολα αλλά ο κόσμος συνεχίζει να ζει σε αυτές τις συνθήκες».