Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Η Μέρκελ χρηματοδοτεί οτιδήποτε γίνεται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Γιατί Μέρκελ-Ερντογάν βάζουν το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι
Υιοθετήθηκαν βασικές θέσεις της Τουρκίας με γερμανική βούλα.
 Αναθεωρείται το Action Plan, ώστε η Αγκυρα να λάβει χρήματα χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις.
 Eρωτηματικά για τη διμερή συμφωνία. Πώς ένα tweet Τούρκου αξιωματούχου επιβεβαιώνει τους εκβιασμούς Ερντογάν.                                    
Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμφθηκε το λεγόμενο Action Plan μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να λάβει βοήθεια η Τουρκία μόνο όταν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που πήρε πάνω της τη διαχείριση του προσφυγικού, φέρεται να ενέδωσε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της γείτονος χώρας. Όπως το Euro2day.gr έγραψε εδώ και μήνες, η Τουρκία ήθελε και στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα βοήθεια στα σχέδιά της στα σύνορα με Συρία.
Τελικά χθες Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex, που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Για το θέμα μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος ήδη υπήρξε επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα στην οποία, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα εάν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αφορά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δεν απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν αλλά είναι θέμα του ΝΑΤΟ να πάρει τις αποφάσεις. Ως Κομισιόν αρκέστηκε να πει ότι χαιρετίζονται όλες οι προσπάθειες να ελεγχθεί το πρόβλημα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία με την Ελλάδα να είναι «παράδεισος διακινητών».
Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει. Ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Έβερε (συνοικία βόρειο - ανατολικά των Βρυξελλών) ότι «το ΝΑΤΟ θα εξετάσει σοβαρά την γερμανο - τουρκική πρόταση». Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι αυτή μπορεί να αφορά, εποπτεία της περιοχής με ιπτάμενα ραντάρ και παροχή πλωτών μέσων για ενέργειες στην περιοχή.

Τα νέα δεδομένα

Το παιχνίδι πλέον λαμβάνει άλλη -σοβαρότερη- μορφή, καθώς η πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι πρόταση της ΕΕ -δεδομένου ότι η κ. Μέρκελ δεν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη εκ των προτέρων, αλλά μόνο τον Γάλλο πρόεδρο- και διαφαίνεται καθαρά μια γερμανοτουρκική πρωτοβουλία η οποία ακουμπά και τη χώρα μας.
Επιπλέον η Τουρκία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατάφερε να αποσπάσει υπόσχεση ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα λάβει σύντομα και χωρίς να έρχονται τμηματικά και υπό προϋποθέσεις, όπως εγγραφόταν στο Action Plan της Κομισιόν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αχ. Νταβούτογλου δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τις Βρυξέλλες για τα πρότζεκτ που σχεδιάζει, αφού λάβει τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα έγγραφα-φωτιά που δημοσίευσε χθες το Euro2day.gr (και τα οποία αναπαράγει σήμερα ο τουρκικός Τύπος), η Άγκυρα, αν και συμφώνησε στο Action Plan τον Οκτώβριο, δύο μήνες μετά παρουσιάστηκε δυσαρεστημένη και το απέρριψε, απειλώντας ότι θα γεμίσει την ΕΕ με πρόσφυγες και νεκρά παιδιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται τώρα, κατάφερε με τη στάση του να μην υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να φέρει την Ευρώπη ακριβώς εκεί που ήθελε. Κι ας προσπαθεί η Κομισιόν να διαρρέει ότι από εκείνη τη συνάντηση και μετά πολλά έγιναν. Όντως, έγιναν πολλά αλλά υπέρ της Τουρκίας καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα. Η Τουρκία απειλεί. Και δεν το κρύβει. Αντιθέτως μάλιστα.
Σοκαριστικό είναι ένα tweet που έστειλε εκείνη την περίοδο ο διαπραγματευτής του Τούρκου προέδρου, Burhan Kuzu, που έλεγε ξεκάθαρα και με τον πιο «πανηγυρικό» τρόπο: «Επιτέλους η ΕΕ κατάλαβε την απειλή της Τουρκίας και άνοιξε το πουγκί! Τι είχαμε πει; Ανοίγουμε τα σύνορα και σας αμολάμε πάνω σας όλους τους Σύρους πρόσφυγες».