Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Γαλλία: Τώρα προσπαθούν να ελέγξουν όλα τα τζαμιά

Προτάσεις για παύση της χρηματοδότησης από το εξωτερικό και αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των μουσουλμάνων
«Γνωρίζεις το Κοράνι;» ρωτά ο τζιχαντιστής. «Ναι, και μου άρεσαν οι παράγραφοι για την ειρήνη» απαντά η 83χρονη καθολική καλόγρια. «Ειρήνη είναι όπως το βλέπει καθένας.
 Οταν θα βγείτε στην τηλεόραση, να πείτε στους κυβερνώντες ότι όσο θα πέφτουν βόμβες στη Συρία τόσο θα συνεχίζουμε τις επιθέσεις. Κάθε μέρα. Θα σταματήσουμε όταν σταματήσετε» απαντά ο τρομοκράτης.
Την ώρα που το καθολικό σάιτ La Vie μετέδιδε τον τελευταίο διάλογο που είχαν οι τζιχαντιστές εκτελεστές της Νορμανδίας με τις καλόγριες που κρατούσαν σε ομηρία την ώρα που αποκεφάλιζαν τον ιερέα της Ρουβρέ, ο διάλογος φουντώνει και σε πολιτικό επίπεδο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση των φανατικών ισλαμιστών.
Στη γαλλική Βουλή ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πρότεινε να σταματήσουν η χρηματοδότηση προς το γαλλικό Ισλάμ από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλγερία και Μαρόκο, οι βασικές πηγές) όπως και ο διορισμός ιμάμηδων που επιμορφώνονται στο εξωτερικό. Δύο βουλευτές, οι Ζουλιέν Ντρε των Σοσιαλιστών και Ναταλί Κοσιούκο - Μοριζέ του συντηρητικού κόμματος, πρότειναν επίσης να επιβληθεί «φόρος χαλάλ» στα τρόφιμα, που θα αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει διαφάνεια στη δημιουργία και τη λειτουργία τζαμιών (μετά τις επιθέσεις έκλεισαν 20 και ακολουθούν και άλλα), θα αλλάξει το σύστημα εκπαίδευσης των ιμάμηδων, επιβάλλοντας να επιμορφώνονται στη γαλλική γλώσσα και στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, θα σταματήσει ο διορισμός των αυτοαποκαλούμενων ιμάμηδων, ενώ προωθεί την επαναλειτουργία του Ιδρύματος του Ισλάμ Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία το 2015 ψήφισε νόμο για το Ισλάμ, που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την εξωτερική χρηματοδότηση και επιβάλλει τη χρήση μόνο μιας συγκεκριμένης γερμανικής μετάφρασης του Κορανίου, ενώ η Δανία με νέο νόμο«φακελώνει» τους ξένους ιεροκήρυκες «με συμπεριφορές που αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της Δανίας» και πρόσφατα οι Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία υποστήριξαν την επιβολή φόρου στους μουσουλμάνους για τη χρηματοδότηση των δομών τους και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους στα γερμανικά.
Γιούνκερ: Σε Βρετανό η ασφάλεια της Ευρώπης
Μπορεί αμφότερες Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση να διόρισαν υπευθύνους για να χειριστούν το διαζύγιο του Brexit, ωστόσο καμία διαδικασία δεν έχει δρομολογηθεί, άρα υπάρχει άνεση χρόνου και... ίσως αυτό σκέφτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Βρετανό Τζούλιαν Κινγκ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Τζούλιαν Κινγκ είναι πρώην Βρετανός πρεσβευτής στο Παρίσι και είχε οριστεί από τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον υποψήφιος αντικαταστάτης του Ευρωπαίου επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Μένει να δούμε αν ο διορισμός του Τζούλιαν Κινγκ θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ισχύσει.

Γερμανία: Σενάρια εμπλοκής του στρατού
Την ενεργοποίηση του γερμανικού στρατού «υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις» στο εσωτερικό της χώρας (που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της αστυνομίας) σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως μια ενδεχόμενη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση, εξετάζει η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το υπουργείο Αμυνας να σχεδιάζει σε συνεργασία με τα ομόσπονδα κρατίδια τις πρώτες κοινές ασκήσεις αστυνομίας και στρατού, για τις οποίες συναινεί και η καγκελάριος Μέρκελ. Παρότι το πλαίσιο συνεργασίας Bundeswehr και αστυνομίας προβλέπεται επί της αρχής από το άρθρο 35 του γερμανικού Συντάγματος και η τρομοκρατική απειλή ειδικότερα περιγράφεται στη νέα «λευκή βίβλο» για την πολιτική ασφαλείας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στα σχέδια του υπουργείου Αμυνας αντιτίθενται οι Σοσιαλδημοκράτες, που θεωρούν πως επιχειρείται χαλάρωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την εμπλοκή του στρατού στο εσωτερικό. Η Αριστερά κάνει λόγο για απόπειρα αποδόμησης των συνταγματικών αρχών, ενώ οι Πράσινοι υποστηρίζουν πως, εάν η χώρα χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, τότε θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι αστυνομικοί. Πάντως, στο πρόσφατο χτύπημα στο Μόναχο ήταν οι 100 άνδρες του στρατού που κινητοποιήθηκαν άμεσα.
Επίθεση με αέριο χλωρίνης στη Συρία
Πέντε βαρέλια με αέριο χλωρίνης και θραύσματα μετάλλου έριξε στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας ελικόπτερο σε γειτονιές της πόλης Σαρακέμπ στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), προσβάλλοντας πάνω από 33 αμάχους, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες και 10 παιδιά. Οπως δήλωσε στο BBC και το Al Jazeera, ο επικεφαλής της συριακής ομάδας Πολιτικής Αμυνας Ραέντ Σαλέχ: «Υποψιαζόμαστε ότι ήταν το χλώριο, από τη μυρωδιά και τη φύση των τραυματισμών, την ασφυξία, το κάψιμο, τα κόκκινα μάτια», ενώ ο γιατρός Αμπντέλ Αζίζ Μαρίχ και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν: «Γνωρίζουμε ότι ήταν χλωρίνη, γιατί μας έχουν ξαναχτυπήσει και στο παρελθόν και μας είναι γνωστή η μυρωδιά και τα συμπτώματα». Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να το αποδείξει. Σύμφωνα με ΜΚΟ, ρίψη αερίου χλωρίνης στη Σαρακέμπ είχε γίνει και το 2013. Μέχρι αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές κατηγορήθηκαν και αρνήθηκαν τη χρήση χημικών. Η επίθεση έγινε πολύ κοντά στην περιοχή, όπου την Κυριακή κατέπεσε το ρωσικό ελικόπτερο από πυρά ανταρτών.