Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Κως: Το νησί των «αγανακτισμένων»

Δήμαρχος, ξενοδόχοι και κάτοικοι ζητούν από τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να ξεπεράσουν ακόμη περισσότερο τη χωρητικότητά τους προκειμένου η Κως να φιλοξενεί λιγότερους από 100 πρόσφυγες
Αρνητική στη συνεργασία για τον χειρισμό των προσφύγων και μεταναστών παραμένει η Κως, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο «ευνοημένο» νησί του Ανατολικού Αιγαίου μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Από τις 20 Μαρτίου και μετά οι ροές προς Κω έχουν σχεδόν μηδενιστεί, το νησί φιλοξενεί ως και επτά φορές λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από όσους άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης είναι από τους πιο αρνητικούς στο Προσφυγικό ενώ πολλοί από τους επιχειρηματίες της Κω κατηγορούν τους πρόσφυγες για την όποια μείωση στον τουρισμό, αν και η δομή όπου φιλοξενούνται βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε τουριστική υποδομή του νησιού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγανάκτηση που βγήκε στην επιφάνεια από τους ξενοδόχους της Κω αυτή την εβδομάδα όταν τους προωθήθηκε αίτημα για την προσφορά υλικών από τα οποία έχει έλλειψη το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του νησιού (κυρίως τραπέζια, καρέκλες αλλά και σεντόνια, πετσέτες και άλλα παρόμοια που μπορεί να περισσεύουν σε ένα ξενοδοχείο). Υπήρξε ξενοδόχος που τα έβαλε με την Ενωση Ξενοδόχων Κω επειδή απλώς προώθησε το αίτημα, εγκαλώντας την για το «ατόπημα» να τους ζητάει βοήθεια για τους πρόσφυγες που πλήττουν το νησί!
«Η αντίδραση που ξεσηκώθηκε δεν είναι τόσο κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες όσο κατά της πολιτικής της κυβέρνησης» λέει στο «Βήμα» η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω. «Οι επιχειρηματίες της Κω είναι αγανακτισμένοι γιατί θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν: η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι στα νησιά θα δημιουργούνταν hot spots στα οποία οι πρόσφυγες θα παρέμεναν το πολύ 72 ώρες».
Αυτό όμως ίσχυε πριν από το κλείσιμο των συνόρων με την πΓΔΜ και την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Από τις 20 Μαρτίου και μετά η Τουρκία ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και όσοι καταφθάνουν παραμένουν στα hot spots των πέντε νησιών. Η Κως δέχεται πολύ λιγότερους από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, ενδεχομένως διότι βρίσκεται απέναντι από το Μπόντρουμ και άλλες τουριστικές περιοχές τις οποίες, ως φαίνεται, ελέγχει στενότερα η Τουρκία. Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές Ιουνίου μόνο 15 πρόσφυγες έφθασαν στην Κω (στις 3 Ιουνίου) ενώ ολόκληρο τον Μάιο συνολικά έφθασαν 47 (τη στιγμή που υπήρξαν μεμονωμένες ημέρες που οι ροές προς Λέσβο, Χίο ή Σάμο ξεπέρασαν τον αριθμό αυτό).
«Να πάνε αλλού...»
Λόγω των αντιδράσεων του δημάρχου κ. Κυρίτση, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης άρχισε να λειτουργεί κανονικά στην Κω μόλις πριν από έναν μήνα - ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Επίσης, αντίθετα προς τη Χίο που φιλοξενεί 2.458 πρόσφυγες (ενώ έχει χωρητικότητα για 1.100), τη Λέσβο που φιλοξενεί 3.429 (σχεδόν ακριβώς στη χωρητικότητά της) και τη Σάμο που φιλοξενεί 1.221 (με χωρητικότητα 850), η Κως φιλοξενεί 532 ενώ έχει χωρητικότητα για 1.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό.
Ο δήμαρχος κ. Κυρίτσης όμως βγαίνει και λέει στους δημότες: «Ενώ η Κως δεν έχει ροές από Τουρκία, έχει από την ελληνική κυβέρνηση». Διαμαρτύρεται δηλαδή επειδή οι Αρχές μετέφεραν στην Κω πρόσφυγες από άλλα νησιά! Με άλλα λόγια, ζητεί από τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να ξεπεράσουν ακόμη περισσότερο τη χωρητικότητά τους προκειμένου η Κως να φιλοξενεί μόνο τους λιγότερο από 100 πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί από την Τουρκία!
«Η Κως λειτουργεί 100% από τον τουρισμό» λέει η κυρία Σβύνου. «Είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Τον εφετινό Μάιο όμως είχαμε 22% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με τον περυσινό. Αν η μείωση αυτή καταγραφεί και τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, σημαίνει ότι θα έρθουν 220.000 λιγότεροι τουρίστες - από το ένα εκατομμύριο που επισκέφθηκαν πέρυσι την Κω. Ο αριθμός αυτός ισούται με τον συνολικό αριθμό των τουριστών στη Σάμο πέρσι» λέει αποδίδοντας την «εξαίρεση» που θέλει να αποτελέσει η Κως στο ότι είναι πιο τουριστικό νησί από τα υπόλοιπα που έχουν hot spots.
Το hot spot στην Κω απέχει 17 χλμ. από το λιμάνι, είναι μακριά από τη θάλασσα και τα ξενοδοχεία και δίπλα σε στρατόπεδο. Πρακτικά, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ένα τουρίστας μπορεί να περάσει τις διακοπές του στην Κω χωρίς να συναντήσει πρόσφυγα.
Η άρνηση έγινε μπούμερανγκ
Οι ξενοδόχοι της Κω όμως αποδίδουν στους πρόσφυγες τη μείωση στις αφίξεις του Μαΐου. Η κυρία Σβύνου επικαλείται την αύξηση τουριστών τον Μάιο σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, όπου δεν υπάρχουν πρόσφυγες. «Στις επαφές με τους tour operators μάς γίνεται ξεκάθαρο ότι η μείωση οφείλεται στο Προσφυγικό» λέει επιρρίπτοντας ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση της Κω αλλά και στην κυβέρνηση. «Οι tour operators μάς λένε να αποσυνδέσουμε την εικόνα της Κω από το Προσφυγικό. Ξεκινήσαμε αγώνα δρόμου για να πείσουμε ότι δεν έχουμε ροές. Ερχόμαστε όμως αντιμέτωποι με τα ξένα ΜΜΕ που παίζουν τις περυσινές εικόνες από την Κω» για να «ντύσουν» τα εφετινά τους ρεπορτάζ για το Προσφυγικό.
Μόνο που για τις περυσινές εικόνες χάους που κατατρέχουν σήμερα την Κω ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο δήμαρχος κ. Κυρίτσης που αρνιόταν πεισματικά τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής στο νησί του, αφήνοντας τους πρόσφυγες να κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία - χωρίς μάλιστα να πηγαίνει κάδους για να ρίχνουν τα σκουπίδια τους!
«Θέλουμε να αισθανθούμε ότι το κράτος σέβεται την Κω ως τουριστικό προορισμό. Εχουμε ρίξει τις τιμές μας σχεδόν στο κόστος για να κρατήσουμε τους τουρίστες» καταλήγει η κυρία Σβύνου.


ΡΟΕΣ
1.546 επέστρεψαν στην Τουρκία
Την Παρασκευή το Συντονιστικό Οργανο για το Προσφυγικό κατέγραψε 57.113 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι διακυμάνσεις που εμφανίζονται στους αριθμούς από ημέρα σε ημέρα οφείλονται εν μέρει στις επιστροφές προς την Τουρκία και εν μέρει στην ελλιπή καταγραφή.

Αν και η δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης αιτημάτων ασύλου έκρινε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα ώστε να επιστραφούν δεκάδες πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, με βάση επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν επιστραφεί 462 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων από τις 20 Μαρτίου και μετά (οι τελευταίοι ήταν 13 Σύροι την Πέμπτη).

Εκτός από αυτούς, από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στην Τουρκία άλλοι 1.084 αλλοδαποί, κυρίως με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.