Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τελικά η φοροαπάτη γίνεται πιό αποτελεσματική με τα ηλεκτρονικά συστήματα...Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καταρέει

Και με POS Μάλτας(!) η μεγάλη φοροκομπίνα
Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι έχει πάρει η κομπίνα με τα ξένα POS (δηλαδή τις συσκευές πληρωμής μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) που χρησιμοποιούν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις για να φοροδιαφεύγουν.
 Αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές με πολλούς ξένους επισκέπτες, αλλά ακόμα και σε μαγαζιά της Αττικής, όπως στη Γλυφάδα, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό και ένα εξωτερικού (Βουλγαρίας, Μάλτας και άλλων χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ), για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να μην καταβάλουν φόρους.

Το κόλπο έχει ως εξής: Οι επιχειρηματίες συστήνουν εταιρίες, που φέρουν την ίδια επωνυμία με την ελληνική εταιρία τους, σε μία χώρα του εξωτερικού (κυρίως στη Βουλγαρία) και παίρνουν μία συσκευή POS που συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού. Τα χρήματα από μία είσπραξη μεταφέρονται στον λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από τον λογαριασμό του σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ανά τον κόσμο.

Η κομπίνα έχει εντοπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει ήδη διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ειδική έκθεση ελέγχου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο του 2015, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών σε τερματικά αποδοχής καρτών. Από τον έλεγχο σε POS ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος του Λουξεμβούργου διαπιστώθηκε ότι oι συναλλαγές μέσω των εν λόγω POS εκκαθαρίζονταν τελικά από βουλγαρικό ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και αποτελούσαν το 80% των συνολικών συναλλαγών με χρήση κάρτας σε POS Ελλήνων εμπόρων που εκκαθαρίζονταν στο εξωτερικό, από τις 29 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.