Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Και ξανά προ του Γ' Παγκοσμίου! Μάρτυρες όλοι οι Ευρωπαίοι για την επιθετική τακτική των Η.Π.Α και της ίδιας Ε.Ε

Ένταση μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ λόγω της ενεργοποίησης αντιπυραυλικής βάσης στη Ρουμανία
Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν μία χερσαία βάση αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία (Ντεβεσέλου, νότια Ρουμανία), η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης (από την άποψη ότι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας) αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σκοπός της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η προστασία των χωρών του ΝΑΤΟ από πυραυλικές απειλές μικρής και μέσης εμβέλειας, κυρίως από τη Μέση Ανατολή- ωστόσο η Ρωσία θεωρεί ότι πρόκειται για απειλή προς τη δική της ασφάλεια, καθώς έχει σκοπό την «εξουδετέρωση» του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι που διαψεύδει το ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανακήρυξαν επιχειρησιακή τη βάση αντιβαλλιστικής/ αντιπυραυλικής άμυνας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ικανή να καταρρίπτει πυραύλους από χώρες όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να απειλήσουν μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.
 
«Όσο το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουόρκ- οποίος τόνισε πως η αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει στόχο την άμυνα απέναντι στο ρωσικό πυραυλικό οπλοστάσιο. «Δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο» είπε σχετικά. Σημειώνεται ότι ο λόγος των ρωσικών αντιδράσεων είναι ότι η ενεργοποίηση μιας τέτοιας ασπίδας θα μπορούσε να διαταράξει την παρούσα ισορροπία πυρηνικών εξοπλισμών, η οποία βασίζεται στην αρχή της «αμοιβαίας καταστροφής»- M.A.D, Mutually Assured Destruction: Η δυνατότητα αναχαίτισης σε μεγάλο βαθμό (ή έστω, η αντίληψη περί ύπαρξής της) ενός εισερχόμενου πυρηνικού πλήγματος καθιστά πιο εύκολο για μία πλευρά να προβεί σε πρώτο πλήγμα εναντίον του αντιπάλου, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τα αντίποινά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Κρεμλίνο θεωρεί πως στόχος της ασπίδας είναι η εξουδετέρωση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου αρκετά για να μπορέσει το ΝΑΤΟ να «περάσει» τα δικά του χτυπήματα σε περίπτωση πολέμου.
 

 
Όταν η αντιπυραυλική ασπίδα ολοκληρωθεί, θα εκτείνεται από τη Γροιλανδία ως τις Αζόρες. Την Παρασκευή θα αρχίσουν οι εργασίες στην τελευταία εγκατάσταση στην Πολωνία, που αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του 2018- και σημειώνεται πως η Πολωνία προβληματίζεται για ρωσικά «αντίποινα» υπό τη μορφή αποστολής πυρηνικών όπλων στην ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου βρίσκονται ήδη μεγάλοι αριθμοί πυραύλων για χρήση εναντίον αεροσκαφών και εναντίον πλοίων, που καλύπτουν μεγάλη περιοχή. Η ασπίδα περιλαμβάνει πλοία και ραντάρ σε όλη την Ευρώπη, και ο έλεγχος θα δοθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, με κέντρο διοικήσεως και ελέγχου αμερικανική βάση στη Γερμανία. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, στον εξοπλισμό της βάσης περιλαμβάνεται μια πυροβολαρχία πυραύλων αναχαίτισης SM-2 (σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας AEGIS Ashore). Στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος, ραντάρ εντοπίζουν την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στο Διάστημα, υπολογίζεται η τροχιά του και καταστρέφεται από πυραύλους αναχαίτισης (εκτοξευόμενοι από πλοία ή από βάσεις στο έδαφος) πριν εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα.
 
Οι αντιδράσεις από πλευράς της Ρωσίας είναι έντονες, με τον Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, να δηλώνει πως «οι ειδικοί μας είναι πεπεισμένοι πως η ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού (ABM) συστήματος συνιστά απειλή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση του απαραίτητου επιπέδου ασφαλείας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος, να υπενθυμίσω, έχει ρωτήσει επανειλημμένα, σε ποιον θα αμύνεται το σύστημα;». Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει προειδοποιήσει πως το σύστημα παραβιάζει τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, που είχε υπογραφεί το 1987, ενώ ο ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής του αρμοδίου τμήματος για τον έλεγχο εξοπλισμών του υπουργείου, σημείωσε πως το σύστημα εκτόξευσης ΜΚ-41 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης και για την εκτόξευση πυραύλων cruise πέρα από αντιπυραυλικά βλήματα.