Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Σνόουντεν: «Μην πιστεύετε τους διάσημους – Είναι πράκτορες»

Ο τέως πράκτορας της CIA και της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν προειδοποίησε σε συνέντευξη του πως η δημοσιογραφία ουδέποτε ήταν τόσο ελεγχόμενη όσο στις μέρες μας αλλά και τόσο ανεξάρτητη λόγω των ακτιβιστών του χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν χάσουμε την πίστη μας στον Τύπο, χαθήκαμε»…
Ο Σνόουντεν πρόσθεσε πως μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ο Τύπος έγινε εργαλείο προώθησης των θέσεων της κυβέρνησης και των ελίτ όσο ποτέ.
Από την άλλη πλευρά ο τέως πράκτορας βλέπει έναν θανάσιμο κίνδυνο στα social media καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη χειραγώγηση των μαζών. Οι κατευθυνόμενες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς καμία απόδειξη υιοθετούνται από το κοινό άκριτα, όπως αναφέρει. Επίσης, οι διάσημοι κάθε χώρου διαμορφώνουν κατεύθυνση χωρίς κανείς να αναρωτιέται για την εγκυρότητα των λεγομένων τους.
«Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος που βρήκαν νέους παίκτες στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, που στην πραγματικότητα είναι πράκτορες και το κοινό τους πιστεύει, ενώ έτσι κοντρολάρουν το δημόσιο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης» κατέληξε.
tribune