Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Όταν οι Ρώσοι ανοιξαν πύρ στο Αιγαίο ενάντι των Τούρκων, το αυτονόητο που δεν κάνει ποτέ η Ελλάδα

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο Αιγαίο -Επεσαν προειδοποιητικά πυρά
 Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας αναγκάστηκε να ρίξει προειδοποιητικά πυρά προς τουρκικό αλιευτικό σκάφος στο Αιγαίο,
προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε επειγόντως τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, μετά από το συμβάν, απαιτώντας εξηγήσεις.
Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα της φρεγάτας Smetlivy αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ, προκειμένου να μην συγκρουστεί με το τουρκικό σκάφος, στο βόρειο Αιγαίο, 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο.
Το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας, σύμφωνα με τη Μόσχα, εντόπισε το τουρκικό πλοίο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι Τούρκοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια επικοινωνίας ούτε στις φωτοβολίδες, έτσι, όταν τα δύο πλοία βρέθηκαν σε απόσταση 600 μ., οι Ρώσοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί τελικά το τουρκικό αλιευτικό.
Ρώσος υπ. Αμυνας: Από τύχη αποφύγαμε μια τραγωδία
Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, "χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος" που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο έπειτα από το συμβάν.
Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών "εγγυάτο" ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 06:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας), το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, που πλησίαζε προς το μέρος του από δεξιά.
"Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy να αποκτήσει μια επαφή μέσω ραδιοτηλεγράφου το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε, ούτε αντέδρασε στα οπτικά σήματα", εξηγεί η ανακοίνωση.
Έπειτα από τις ρωσικές βολές, το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του, προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα", προσθέτει το υπουργείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Του απηύθυνε "αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα" που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος", υπογραμμίζει το υπουργείο.
Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως "τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy", διευκρίνισε.
"Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία",. προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

iefimerida.gr